EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa. BNR a fost anunțată

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa. BNR a fost anunțată

Sever Mureșan

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 mar 2024

Omul de afaceri Sever Mureșan (75 de ani) a acționat în instanță First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii, în baza unei sentințe din 1995 legată de Banca Dacia Felix, pe fondul unei executări silite împotriva sa, relevă documente analizate de Profit.ro. BNR a fost deja notificată despre acțiune. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În toamnă, Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a semnat un acord cu JC Flowers & Co. pentru a cumpăra First Bank România, tranzacție estimată la circa 150 de milioane de euro. 

New York Community Bancorp se prăbușește din nou pe Wall Street CITEȘTE ȘI New York Community Bancorp se prăbușește din nou pe Wall Street

Banca Dacia Felix a fost preluată în 1997 de Eurom Bank și, ulterior, de Bank Leumi, Piraeus Bank și First Bank.

Decizia lui Sever Mureșan vine în contextul în care Bank Leumi România, preluată de First Bank România, i-a executat bunurile, ca urmare a dosarului care viza fraudarea Băncii Dacia Felix, iar el a făcut acum o cerere de revizuire a sentinței care a dispus executarea.

Omul de afaceri a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material, uz de fals și folosirea creditului cu rea credință în dosarul Băncii Dacia Felix. El a fost achitat în 2009, dar obligat la plata unor despăgubiri, în baza cărora Sever Mureșan a fost executat silit de Bank Leumi.

CONFIRMARE FOTO Istoricul hotel Ambasador - închis pentru un amplu proces de renovare, după achiziția sa de către celebra familie Julius Meinl CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Istoricul hotel Ambasador - închis pentru un amplu proces de renovare, după achiziția sa de către celebra familie Julius Meinl

Banca Dacia Felix a fost a doua bancă privată înființată în România după decembrie 1989, la Cluj-Napoca, în martie 1991. Sever Mureșan a devenit acționar al băncii în 1991, ca persoană fizică, iar din 1992 și până în 1994 - prin firmele sale SM Invest Holding, Astra Română Capital SAH Luxembourg și Sita Investment AG Elveția. Din 1994, participația acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix a fost de aproximativ 69%.

În 21 decembrie 1995, Consiliul de Administrație al Băncii Dacia Felix a decis anularea acțiunilor deținute de Astra Română Capital și Sita Investment, după cum se poate vedea în facsimilul alăturat.

Radierea Astra by Alexandru Urzica on Scribd

Acum, la aproape 3 decenii distanță, avocații lui Sever Mureșan spun că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Dacia Felix care au adoptat decizia anulării acțiunilor nu ar fi deținut calitatea de membri.

FOTO Undă verde pentru o nouă lucrare a lui Umbrărescu și pentru singura autostradă din România pregătită de chinezi CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde pentru o nouă lucrare a lui Umbrărescu și pentru singura autostradă din România pregătită de chinezi

Ei se bazează pe o sentință a Tribunalului Cluj din 1996 care a anulat hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 28 noiembrie 1995, în care au fost aleși acești membri ai Consiliului de Administrație. Această sentință a rămas irevocabilă prin respingerea apelului și a recursului, după cum se poate vedea din decizia Curții Supreme de Justiție prezentată alăturat.

Decizia CSJ Cluj by Alexandru Urzica on Scribd

Decizia prin care s-a anulat participația Astra Română Capital nu a fost atacată niciodată. Acum, reprezentanții casei de avocatură Călinescu & Asociații, care îl reprezintă pe Sever Mureșan, au atacat la Tribunalul București această decizie, pe motiv că aceasta conține o cauză de nulitate absolută.

VIDEO Musk s-a dus la fabrica Tesla din Germania, unde au fost specialiști de dezamorsare a bombelor pentru un sabotaj CITEȘTE ȘI VIDEO Musk s-a dus la fabrica Tesla din Germania, unde au fost specialiști de dezamorsare a bombelor pentru un sabotaj

Astra Română Capital este în insolvență și are un curator potrivit legilor luxemburgheze, iar compania a preluat și participațiile deținute de Sita Investment AG Elveția la Banca Dacia Felix.

În acest sens, Astra Română Capital SAH Luxembourg a chemat în judecată First Bank Romania și Consiliul de Administrație al băncii cu privire la faptul că, în baza acestor documente, urmărește restabilirea situației de dinainte de anularea acțiunilor pe care le deținea la Banca Dacia Felix.  

Participația Astra Română Capital la Banca Dacia Felix a fost evaluată în 2008 la circa 150 de milioane de dolari, în cadrul unui dosar penal. Capitalul social al First Bank România este acum de circa 250 de milioane de euro, ceea ce îi determină pe reprezentanții legali ai lui Sever Mureșan să creadă că acesta ar putea deține peste 50% din First Bank dacă s-ar restabili situația anterioară.

EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste

Contactați de Profit.ro pentru un punct de vedere pe acest subiect, reprezentanții First Bank România nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Aceste demersuri apar și în contextul în care Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a semnat un acord cu JC Flowers & Co. pentru a cumpăra First Bank România, tranzacție estimată la circa 150 de milioane de euro. 
 
Reprezentanții lui Sever Mureșan au notificat și Banca Națională a României (BNR) despre o posibilă nulitate a tranzacției prin care Intesa Sanpaolo urmează să cumpere First Bank România dacă Tribunalul București admite cererea formulată.
viewscnt
Afla mai multe despre
sever muresan
first bank
dacia felix