EximBank finanțează cu 12 milioane lei Faist Mekatronic

EximBank finanțează cu 12 milioane lei Faist Mekatronic
scris 3 mar 2021

EximBank a acordat, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, o finanțare cu dobândă subvenționată în valoare de 12 milioane de lei companiei orădene Faist Mekatronic, furnizor de componente pentru industria auto și infrastructura telecom.

Fondurile acordate Faist Mekatronic, în cadrul programului financiar de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfășurarea activității curente.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, a fost înființată în 2005, la Oradea, iar în prezent are peste 1.000 de angajați. După șase ani de la înființare, în 2011, compania și-a mutat producția într-o nouă hală, de 25.000 de metri pătrați, amplasată în cadrul Parcului Industrial Oradea, unde au fost realizate până în prezent investiții de circa 75 de milioane de euro, în special în echipamente cu un înalt nivel tehnologic, achizitionate de la producatori consacrați europeni și japonezi.

”Activăm în două domenii puternic impactate de pandemia COVID-19 pe plan global: telecom – unde în a doua parte a anului au fost suspendate proiecte majore de infrastructură, respectiv automotive – unde majoritatea producătorilor auto și-au redus și chiar și-au oprit temporar activitatea. Astfel, în efect de domino, activitatea noastră a fost destul de puternic afectată. Scăderea vânzărilor ne-a creat dificultăți la nivel operațional și ne-a redus predictibilitatea, ceea ce a făcut planificarea și gestionarea relațiilor cu furnizorii destul de dificilă. Finanțarea acordată de EximBank în cadrul acestui program de sprijin ne asigură premisele pentru relansarea activității în acest an. Comenzile în zona automotive au revenit deja la nivelul anterior pandemiei și sunt semnale foarte bune și în ceea ce privește zona telecom”, a spus Remus Cotuț, directorul general al Faist Mekatronic.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Ciprian Dascălu, BCR: Fereastra de reducere a dobânzilor s-a cam închis. Sunt îngrijorări globale privind creșterea inflației CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Ciprian Dascălu, BCR: Fereastra de reducere a dobânzilor s-a cam închis. Sunt îngrijorări globale privind creșterea inflației

Compania își propune să fie lider în tehnologie și inovație, fiind axată pe producția componentelor turnate din aluminiu, cu o prelucrare mecanică de înaltă precizie. În prezent se derulează proiecte importante atât în zona telecom, cât și automotive, cu jucători relevanti din ambele domenii. Astfel, în industria auto se derulează proiectele de fabricarea a  carcasei unei cutii de viteze pentru un model Porsche full electric, pompe de ulei și de vacuum pentru motoarele BMW pe benzină, componente pentru cutii de viteze și motor cu ardere internă pentru VW, Jaguar sau Ford. În sectorul telecom, clientul principal este Ericsson, iar compomentele mecanice sunt parte a infrastructurii 4G. Începând cu anul 2019, compania a început producția pentru unele componente parte din infrastructura 5G.

Produsele fabricate la Oradea sunt realizate din aluminiu - compania achiziționează aluminiu sub formă de lingouri, acesta este topit în turnătorie și apoi, cu ajutorul matrițelor și utilajelor de injectat, se produce forma brută a piesei, urmând apoi o pregătire a suprafeței pentru o prelucrare mecanică de înaltă precizie.  În 2019, Faist Mekatronic a înregistrat o cifră de afaceri de 310,2 milioane de lei (circa 65,5 mil. euro), iar 95% din producție este destinată exportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
faist mekatronic
eximbank
industria auto