Francul elvețian s-a apreciat după ce SNB a surprins piețele cu o majorare semnificativă a dobânzii

Francul elvețian s-a apreciat după ce SNB a surprins piețele cu o majorare semnificativă a dobânzii
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2022

Francul elvețian și randamentele obligațiunilor guvernamentale au crescut, după ce Banca Națională a Elveției (SNB) a surprins piețele, cu o majorare semnificativă a dobânzii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este prima creștere a dobânzii din septembrie 2007, scrie Agerpres.

Dobânda la datoria României sare de 9%, după decizia Fed, o depășește pe cea a Rusiei CITEȘTE ȘI Dobânda la datoria României sare de 9%, după decizia Fed, o depășește pe cea a Rusiei

Analiștii se așteptau ca Banca Elveției să mențină la minus 0,75% dobânda de politică monetară, cel mai scăzut nivel în rândul statelor dezvoltate. În schimb, SNB a majorat dobânda la minus 0,25%, de la la minus 0,75%, nivel stabilit în 2015.

După anunțarea deciziei, francul elvețian s-a apreciat cu aproape 1,8% față de euro și cu 1,4% față de dolar, în timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale cu scadența la doi ani au urcat cu 14 puncte de bază, la 0,435%. Piața bursieră înregistra un declin de 2,5%, iar titlurile celor mai mari bănci elvețiene, Credit Suisse și UBS, au scăzut cu peste 3%.

Moneda Elveției este văzută ca o investiție de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al țării. Aceste evoluții forțează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului și a proteja economia țării dependentă de exporturi.

Din 2021, când băncile centrale din statele dezvoltate au început înăsprirea politicii monetare, Elveția și Japonia erau singurele care nu majoraseră dobânzile.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat, miercuri, rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% și 1,75%, cea mai mare creștere din 1994. Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunțat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, în iulie.

Președintele SNB, Thomas Jordan, a explicat că situația inflației în Elveția, care în mai s-a confruntat cu cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii aproape 14 ani, ar putea determina instituția să intervină din nou.

"Noile previziuni privind inflația arată că ar putea fi necesare noi majorări ale dobânzii în viitorul apropiat", a avertizat președintele SNB.

Banca Națională a Elveției a revizuit în creștere estimările privind inflația în 2022, la 2,8%, de la un nivel de 2,1% previzionat în martie. În 2023 și în 2024 inflația ar urma să se situeze la 1,9%, respectiv 1,6%, după ce, în martie, prognoza un nivel de 0,9% în 2023 și în 2024.

De asemenea, SNB încă se așteaptă ca economia elvețiană să înregistreze un avans de aproximativ 2,5% în 2022. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franc elvețian
dobanda