GRAFIC Creștere abruptă a excedentului de lichiditate interbancară, care ajunge la un nou nivel record. Dobânzile scad – ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimele 19 luni

GRAFIC Creștere abruptă a excedentului de lichiditate interbancară, care ajunge la un nou nivel record. Dobânzile scad – ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimele 19 luni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 feb 2024

Excedentul de lichiditate din piața interbancară atinge un nou record în ianuarie, spulberând precedentul maxim atins în decembrie. ROBOR și dobânzile medii la tranzacțiile interbancare au continuat să scadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Poziția medie zilnică a sectorului bancar în raport cu banca centrală a fost excedentară cu 60,7 miliarde de lei în ianuarie, față de 44,6 miliarde de lei în decembrie, în creștere cu 36%.

Alexandru Păunescu (CSALB și BNR) spune că vrea mai multe bănci la conciliere și mai multe dosare venite de la instanțe, unde sunt deschise peste 12.000 de procese. Ce bănci răspund cel mai bine la cererile clienților CITEȘTE ȘI Alexandru Păunescu (CSALB și BNR) spune că vrea mai multe bănci la conciliere și mai multe dosare venite de la instanțe, unde sunt deschise peste 12.000 de procese. Ce bănci răspund cel mai bine la cererile clienților

Excedentul de peste 12 miliarde de euro echivalent este reprezentat de banii depuși de bănci la banca centrală la facilitatea de depozit, unde primesc o dobândă de 6% pe an, cu 1 punct procentual sub rata cheie.

Băncile nu au luat niciun ban în ianuarie de la BNR la operațiuni repo (la 7% pe an) sau de la facilitatea de credit (la 8% pe an), în condițiile în care și băncile mai mici, care nu au o bază mare de depozite de la clientelă, găsesc resurse mai ieftine în piață.

SCRISOARE a consultanților fiscali către Iohannis: Proiectul lui Ciolacu și Ciucă privind evaziunea este interpretabil și plin de erori. Probleme de logică și contradicții: lovește contribuabilii de bună credință CITEȘTE ȘI SCRISOARE a consultanților fiscali către Iohannis: Proiectul lui Ciolacu și Ciucă privind evaziunea este interpretabil și plin de erori. Probleme de logică și contradicții: lovește contribuabilii de bună credință

Dobânda medie zilnică la tranzacțiile interbancare a scăzut luna trecută la o medie de 5,76% pe an, față de 6% în ianuarie. Pe baza acestor cotații se calculează indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC). Pentru calculul IRCC se folosesc datele ponderate zilnic și nu mediile trimestriale ponderate la trimestru, caz în care media tranzacțiilor interbancare ar fi cu foarte mici variații în jurul dobânzii la facilitatea de depozit.

Media ROBOR la 3 luni, care se folosește încă pentru creditele în lei acordate firmelor, respectiv pentru creditele acordate persoanelor fizice înainte de mai 2019 (și pentru care nu s-a făcut trecerea la IRCC), a scăzut din nou în ianuarie la 6,16%, de la 6,25% în luna precedentă, fiind la cel mai redus nivel de după mai 2022. ROBOR a început să crească pe seama inflației din toamna lui 2021 și apoi a accelerat imediat după invadarea Ucrainei de către ruși, până a ajuns la un maxim de 8,11% în octombrie 2022.

FOTO Hyundai pregătește lansarea lui Casper, o mașină electrică de 20.000 de euro, similară lui Spring CITEȘTE ȘI FOTO Hyundai pregătește lansarea lui Casper, o mașină electrică de 20.000 de euro, similară lui Spring

Creșterea dobânzilor în 2022 a fost amplificată de deficitul de lichiditate din piața interbancară, care a ținut din martie până în octombrie. Înăsprirea condițiilor financiare are rolul de a frâna inflația și, totodată, un deficit de lichiditate face mai scump finanțabile speculațiile pe creșterea cursului de schimb.

Intrările de bani străini în titlurile de stat românești în lei ar putea explica cel puțin o parte din excedentul de lichiditate. Cu valuta schimbată în lei la BNR, Guvernul bagă bani în piață, în condițiile în care aceste intrări nu sunt sterilizate de către banca centrală – și BNR nu a mai făcut nicio operațiune de atragere depozite din februarie 2022.

Pe de altă parte, o intervenție a BNR pentru protejarea cursului, prin vânzarea de valută, are efectul reducerii excedentului de lichiditate – leii care ajung la BNR dispar.

Iohannis își trimite succesorul în ″zona crepusculară″ de după plafonarea prețurilor la energie CITEȘTE ȘI Iohannis își trimite succesorul în ″zona crepusculară″ de după plafonarea prețurilor la energie

Excedentul mare de lichiditate este echivalent cu o relaxare a politicii monetare fără a scădea rata cheie. Așa cum remarcau analiștii încă de anul trecut, principala referință în piață a devenit dobânda la facilitatea de depozit.

Analiștii se așteaptă ca BNR să reducă dobânda cheie în lunile următoare, posibil din mai, pe măsură ce inflația continuă să scadă. Rata anuală a inflației a scăzut de la 16,4% în 2022 la 6,6% la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr
dobanda banci
robor
ircc