Grupul Erste încheie primul trimestru cu profit de 377 milioane de euro

Grupul Erste încheie primul trimestru cu profit de 377 milioane de euro
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 mai 2019

Grupul austriac Erste a încheiat primul trimestru cu un profit net de 377 de milioane de euro, în creștere cu 40,9 milioane de euro (12,16%) față de primele trei luni ale anului anterior, în conditextul îmbunătățirii rezultatului operațional.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În România, unde Erste este prezent prin BCR, profitul a urcat cu circa 1 milion de euro (+2,4%), la 46,4 milioane de euro, în pofida unui declin de peste 16% al rezultatului operațional. Profitul net atribuibil acționarului majoritar a urcat cu 9,4%.

"Rezultatul din deprecierea instrumentelor financiare s-au îmbunătățit, ceea ce a rezultat în eliberarea netă de provizioane de risc. Contribuția la fondul de rezoluție a scăzut semnificativ, la 6,6 milioane de euro (de la 14 milioane de euro), ceea ce a condus la o îmbunătățire a <altor rezultate>. În conscință, rezultatul net a crescut", se explică în raport.

Potrivit raportului financiar al grupului austriac, taxa pe activele bancare în varianta amendată va avea, în 2019, un impact negativ asupra rezulatului operațional de maximum 20 de milioane de euro.

BRD, profit net în scădere la 301 milioane de lei în trimestrul 1 CITEȘTE ȘI BRD, profit net în scădere la 301 milioane de lei în trimestrul 1

Rezultatul operațional la nivel de grup a urcat cu aproape 66 de milioane de euro (+11,1%), la 656 milioane de euro.

Veniturile operaționale au crescut cu 7%, la 1,77 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile operaționale au avansat la circa 1,12 miliarde de euro (+4,8%). Cheltuielile operaționale mai ridicate sunt puse pe seama unei creșteri de 4% a "altor cheltuieli administrative" și a unei majorări de 2,9% a cheltuielilor de personal.

"Alte cheltuieli administrative" includ aproape toate contribuțiile la sistemele de garantare a depozitelor anticipate în 2019, în sumă de 87,5 milioane de euro (față de 74,2 milioane de euro în primele trei luni din 2018). Cheltuielile cu amortizarea și deprecierea au crescut la 135,4 milioane de euro, de la 115,9 milioane de euro,pe fondul trecerii la noile standarde de raportare IFRS 16 de la 1 ianuarie, un efect pozitiv corespunzător fiind înregistrat la categoria alte cheltuieli administrative.

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 7,2%, la 1,16 miliarde e euro, iar veniturile din taxe și comisioane au crescut cu 1,9%, la 487,7 milioane de euro.

Raportului dintre credite și depozite se situa la 91,4% la finele primelor 3 luni, în scădere de la 91,8% în urmă cu un an, nivel la care s-a menținut și în trimestrul al patrulea din 2018.

Rata creditelor neperformante a coborât la 3%, de la 3,2% la finele trimestrului trecut.

Activele totale au urcat la 243,7 miliarde de euro, de la 236,8 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr
rezultat erste