ULTIMA ORĂ Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea - reprezentant al României la FMI. Din vară renunță la postul de la BNR

ULTIMA ORĂ Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea - reprezentant al României la FMI. Din vară renunță la postul de la BNR
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 mai 2019

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a fost numit reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional (FMI) și va prelua funcția de senior advisor al directorului executiv al FMI începând cu data de 26 august anul acesta. Cu aceeași dată, Liviu Voinea va renunța la poziția de viceguvernator al BNR. Mandatul acestuia la BNR s-ar fi încheiat, oricum, în această toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numirea lui Voinea la FMI vine în contextul în care la nivel politic și în presă se discută de mai mult timp despre posibilitatea ca actualul guvernator BNR, Mugur Isărescu, să nu mai primească susținerea politică pentru un nou mandat, deși alte informații indică faptul că în PSD există în continuare susținători ai lui Isărescu pentru un nou mandat, în perioada dificilă de pregătire a aderării la zona euro. BNR a intrat în ultimul timp de mai multe ori în dispute cu Guvernul pe teme care afectează stabilitatea sistemului bancar, cum ar fi taxa introdusă recent de autorități pe activele băncilor, însă politica și măsurile concrete ale băncii centrale au ajutat, în fapt, guvernul să se finanțeze de la bănci o lungă perioadă.

Trimiterea lui Liviu Voinea la FMI, ar putea reprezenta și o ieșire a acestuia dintr-o eventuală cursă pentru conducerea BNR.

Mandatul lui Mugur Tolici, actualul reprezentant al României la FMI, încetează, la cererea sa, la 23 august 2019.

Tolici este reprezentant al României la FMI din vara anului trecut. Anterior a fost director de resurse umane al BNR.

Liviu Voinea este din octombrie 2014 viceguvernator BNR, post pe care a fost numit cu susținerea PSD. Anterior, în perioada decembrie 2012-august 2014, Voinea a fost ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta.

Actuala conducere a BNR a fost numită în 2014, iar mandatul, inclusiv al lui Liviu Voinea, urmează să se încheie în această toamnă.

"România trebuie să adere la zona euro, însă impactul psihologic de a vedea o muncă de o viață transformată în două bancnote nu trebuie subestimat", spunea Liviu Voinea la Profit Growth Forum, relatând că are un văr în Severin preocupat pentru că pensia soției de 900 de lei ar urma să se transforme în 2 bancnote de 100 de euro.

Structura de conducere a BNR

Guvernator - Academician Mugur Isărescu
Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu*
Viceguvernator - Prof. univ. dr. Liviu Voinea
Membru - Prof. univ. dr. Marin Dinu
Membru - Academician Daniel Dăianu
Membru - Dr. Gheorghe Gherghina
Membru - Conf. univ. dr. Ágnes Nagy
Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu voinea
bnr
fmi
viceguvernator