Guvernul a împrumutat 1,6 miliarde de lei la costuri în creștere

Guvernul a împrumutat 1,6 miliarde de lei la costuri în creștere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 apr 2020

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat din piața financiară aproape 1,6 miliarde de lei cu scadența în trei ani pe o cerere ridicată, dar și la un randament în creștere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Băncile și alți investitori au depus oferte de 1,9 miliarde de lei, peste prospectul de 300 de milioane de lei, pentru titlurile cu scadența în aprilie 2023.

Randamentul mediu de adjudecare de 3,84% este peste cel aferent unei emisiuni cu scadența în 32 de luni, din 15 aprilie, de 3,76%.

Dobânzile plătite de stat sunt în creștere de la declararea stării de urgență în România pe fondul epidemiei Covid 19, dar în scădere față de mijlocul lunii martie, când Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,5 pp și dobânda Lombard cu 1 pp.

Guvernul a împrumutat 1,6 miliarde de lei la costuri în creștere

ULTIMA ORĂ Moody\'s înrăutățește perspectiva de rating a României și vede scădere economică de 5%, cu deficit de 7,7%. Decizia asupra ratingului depinde inclusiv de agenda guvernului format după alegeri și de majorarea pensiilor în septembrie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Moody's înrăutățește perspectiva de rating a României și vede scădere economică de 5%, cu deficit de 7,7%. Decizia asupra ratingului depinde inclusiv de agenda guvernului format după alegeri și de majorarea pensiilor în septembrie

Execuția bugetară arată o situație financiară în deteriorare a guvernului, care a ajuns deja la un deficit de 1,7% din PIB în martie.

Toate cele trei mari agenții de rating au retrogradat perspectiva de rating suveran a României pe fondul situației precare a finanțelor publice, ceea ce pune presiune suplimentară pe costurile de finanțare.

România trebuie să acopere un deficit de cel puțin 6,7% în 2020, conform estimărilor oficiale, peste prognoza anterioară de 3,6%, în condițiile în care economia s-ar contracta cu numai 1,9%, o situație mult mai puțin rea decât cea luată în calcul de analiști.

Guvernul trebuie să restituie investitorilor un împrumut 9,2 miliarde de lei la finele lunii aprilie, următorul vârf de plată fiind în august cu 9,1 miliarde de lei.

Guvernul a împrumutat 1,6 miliarde de lei la costuri în creștere

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica