Guvernul a împrumutat în iulie peste 14 miliarde de lei. Totalul împrumuturilor de anul acesta a trecut de 54 miliarde de lei

Guvernul a împrumutat în iulie peste 14 miliarde de lei. Totalul împrumuturilor de anul acesta a trecut de 54 miliarde de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 iul 2019

Guvernul a împrumutat în luna iulie o sumă mare, de 14,2 miliarde de lei, care include fonduri atrase prin vânzarea de obligațiuni în valoare de 2 miliarde de euro pe piețele externe la începutul lunii, dar și împrumuturi luate de la bănci și investitori de pe piața internă, în total 4,72 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 4,72 miliarde de lei luată prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă este ușor mai redusă comparativ cu iunie, când autoritățile au marcat un record pe acest segment de finanțare a datoriei publice. Până în luna iulie, împrumuturile au trecut deja de 54 miliarde de lei, cam trei sferturi din cât a planificat Guvernul pentru întreg anul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO SensoDays a dat start zilelor cu zâmbete alături de cinci fotografi CITEȘTE ȘI FOTO SensoDays a dat start zilelor cu zâmbete alături de cinci fotografi

Cererea pentru datoria statului a fost în general ridicată, sumele subscrise depășind în mod repetat de două sau chiar de trei ori ceea ce Ministerul Finanțelor anunța că intenționează să atragă. Chiar dacă Finanțele au avut în iulie și o licitație ratată, la care au renunțat să împrumute o sumă de 300 de milioane de lei deși exista cerere, de 377 milioane de lei, suma totală atrasă per ansamblul lunii, de 4,72 miliarde de lei, este mai ridicată comparativ cu 4,2 miliarde de lei, suma anunțată ca intenție de autorități.

De ce este important: Statul se împrumută în cursul anului constant de pe piața internă, de la bănci, fonduri de pensii și alți investitori, inclusiv străini. Mai mult de jumătate din banii pe care statul îi împrumută anul acesta sunt destinați plății unor datorii mai vechi, care ajung la scadență. Procesul acesta, în care datoria veche este refinanțată cu datorie nouă, se numește rostogolire și este o practică obișnuită a statelor. Datoria contractată pentru acoperirea deficitului bugetar este datorie nouă, care se adaugă datoriilor deja existente.

Euro a coborât. Francul elvețian, la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani CITEȘTE ȘI Euro a coborât. Francul elvețian, la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani

Sumele împrumutate din toate sursele, lei și valută de pe piața internă, valută de pe extern și vânzarea de titluri de stat către populație, se ridică pentru primele șapte luni ale anului la 54,5 miliarde de lei, trei sferturi dintr-un total de circa 72 miliarde de lei planificat pentru tot anul.

Din cele 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar.

Anul trecut, în contextul unui deficit bugetar ridicat, tot la circa 3%, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei.

De pe piața internă, statul intenționează să împrumute anul acesta 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație.

UniCredit pregătește un nou val de concedieri CITEȘTE ȘI UniCredit pregătește un nou val de concedieri

Statul s-a împrumutat de la băncile locale și în valută anul acesta, cu peste 500 de milioane de euro, în ianuarie și mai. La împrumuturile în valută se adaugă ieșirile pe piețele externe, cu vânzări de eurobonduri de 3 miliarde de euro la finele lunii martie și 2 miliarde de euro în prima parte a lunii iulie.

Îmrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

De asemenea, Guvernul a împrumutat Guvernul a împrumutat pe 9 iulie de pe piețele externe 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern de anul acesta, după cea din martie. Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum.

Ministerul Finanțelor a transmis, însă, în ultimele luni, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor. Finanțele au ieșit acum pentru a profita de situația bună de pe piețele internaționale și de cererea ridicată pentru datoria statului român, consemnată inclusiv la vânzarea de titluri de stat în lei pe piața internă.

Pentru împrumuturile de la populație, Ministerul Finanțelor are ca țintă pentru anul în curs suma de 5 miliarde de lei, însă după primele 4 luni (programul a debutat anul acesta în februarie) a atras 1,6-1,7 miliarde de lei.

Statul începe săptămâna cu un împrumut de 706 milioane de lei. Erste consideră \ CITEȘTE ȘI Statul începe săptămâna cu un împrumut de 706 milioane de lei. Erste consideră "alarmante" cifrele privind deficitul bugetar

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent pentru Profit.ro că vrea ca acest program să continue și pregătește o serie de măsuri pentru a ajunge la cât mai mulți români cu potențial de a împrumuta statul. De asemenea, dobânzile la titlurile de stat sunt mai mari decât cele pe care le oferă băncile, iar veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozabile, în timp ce veniturile din dobânzi la depozite bancare sunt impozitate.

Luna Suma împrumutată-total

Împrumuturi lei piața internă

Împrumuturi populație piața internă Împrumuturi euro
piața internă
Împrumuturi euro
piața externă
iulie 14,16 miliarde lei 4,72 miliarde lei * - 2 miliarde euro
iunie 7,3 miliarde lei 7,1 miliarde lei 231 milioane lei - -
mai 7 miliarde lei 4,78 miliarde lei cca 200 milione lei 423 milioane euro -
aprilie 3,44 miliarde lei 3,24 miliarde lei cca 200 milioane lei - -
martie 17,65 miliarde lei 2,89 miliarde lei peste 500 milioane lei - 3 miliarde euro
februarie 2,91 miliarde lei 2,22 miliarde lei 694 milioane lei - -
ianuarie 1,97 miliarde lei 1,58 miliarde lei - 83,5 milioane euro -
Total

54,46 miliarde lei

26,53 miliarde lei *1,8-1,9 miliarde lei 506,5 milioane euro 5 miliarde euro

(sumele în euro au fost convertite în lei la cotațiile medii lunare anunțate de BNR la 4,7037 lei/euro pentru ianuarie, 4,7538 lei/euro pentru martie și 4,73 lei/euro pentru luna iulie, lun). Pentru luna mai a fost folosit cursul de 4,7582 lei/euro anunțat pe 30 mai)

*emisunea de titluri de stat pentru populație nu s-a încheiat pentru luna iunie la momentul redactării articolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor