Guvernul vrea studiu pentru oportunitatea transformării Eximbank în bancă de dezvoltare. Între timp, parlamentarii se pregătesc deja să transforme banca

Guvernul vrea studiu pentru oportunitatea transformării Eximbank în bancă de dezvoltare. Între timp, parlamentarii se pregătesc deja să transforme banca
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 dec 2016

Guvernul Cioloș propune, pe final de mandat, realizarea unui studiu independent privind oportunitatea transformării Eximbank în bancă de dezvoltare, potrivit unui proiect de ordonanță. Ideea ca banca de stat să fie transformată într-un finanțator al proiectelor mari a apărut în timpul Cabinetului Ponta, însă nu a mai fost realizată după schimbarea Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat însă în luna octombrie că proiectul este reluat acum de PSD în Parlament, într-o variantă în care Eximbank va fi transformată în bancă de dezvoltare și va finanța atât exportatori, firme nou-înființate, IMM-uri, cât și primării, grupuri de acțiune locală, organizații neguvernamentale și universități, tranzacțiile mai mari de 50 de milioane de euro urmând să fie aprobate de Guvern.

Până însă ca parlamentarii să aprobe proiectul, Guvernul vrea un studiu independent în acest sens. Astfel, Ministerul Finanțelor va comanda o evaluare independentă ex-ante care să stabilească dacă există disfuncționalități în piața financiară care să fundamenteze extinderea activității Eximbank la o bancă națională care să acopere dezvoltarea tuturor domeniilor, potrivit proiectului de ordonanță.

În acest moment, Eximbank este un jucător mic în sistemul bancar, care se ocupă, în principal, cu scrisori de garanție și scrisori bancare legate de export.

Executivul justifică necesitatea acestei evaluări și care rezultat al discuțiilor cu Comisia Europeană, care recomandă ca statele membre să aibă justificarea financiară înainte de a înființa o bancă națională de dezvoltare – care trebuie capitalizată cu bani de la buget.

Proiect de Ordonanță: Prima Casă se modifică din 2017, locuințele noi vor fi favorizate CITEȘTE ȘI Proiect de Ordonanță: Prima Casă se modifică din 2017, locuințele noi vor fi favorizate

Guvernul Ponta aproba, în martie 2015, un memorandum privind proiectul unei bănci naționale de dezvoltare, care mai apoi s-a transformat într-un proiect pus în dezbatere de Finanțe în toamna anului trecut.

Banca de Dezvoltare a României – Eximbank urma să finanțeze cam de toate, de la IMM la infrastructură și utilități, cercetare-dezvoltare, resurse umane, tranzacții internaționale sau exporturi, potrivit proiectului elaborat sub mandatul lui Victor Ponta.

Proiectele urmau să fie aprobate de comitete interministeriale, iar cele de peste 50 de milioane de euro direct de către Guvern. Banca de dezvoltare era, astfel, sub control politic în privința destinației finanțărilor și sub controlul managementului numit de Finanțe în privința operațiunilor cotidiene.

Statul urma să transfere în noua entitate fondurile aflate acum la Eximbank, la care se adaugă plasamente de aproape 800 de milioane de lei, pe o perioadă de trei ani, începând cu 2017.

Funcționarii din comitetele interministeriale urmau să fie remunerați cu două salarii medii la nivel de bancă. Președintele Eximbank este cel mai bine remunerat angajat al unei companii de stat, cu circa 30.000 de euro lunar.

Proiectul lui Ponta nu a mai prins viteză după demisia Cabinetului său, însă a fost reluat în Parlament sub o formă similară, care se justifică tot pe o “ineficiență” a piețelor financiare actuale.

Studiul plătit de Finanțe ar trebui să stabilească dacă există un astfel de deficit de finanțare.

Statul a privatizat în urmă cu 18 ani Banca Română de Dezvoltare cu francezii de la Societe Generale.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
banca nationala de dezvoltare
studiu