Ilie Carabulea a vândut 20% din Banca Comercială Carpatica către Nextebank pentru 23 de milioane de lei

Ilie Carabulea a vândut 20% din Banca Comercială Carpatica către Nextebank pentru 23 de milioane de lei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 ian 2016

Ilie Carabulea și alți patru acționari care acționează concertat cu acesta au vândut 20% din acțiunile Băncii Carpatica către Nextebank. Tranzacția derulată prin piața deal reprezintă 23 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nextebank, instituție deținută de fondul de investiții Axxess Capital, preia 220 de milioane de acțiuni și va deveni acționar majoritar al Băncii Carpatica, dacă va duce până la capăt și subscrierea la majorarea de capital.

Prețul plătit în total peste cele 220,27 de milioane de acțiuni este cu 3,45% mai mare decât cel din ședința precedentă de tranzacținare, la 0,105 pe acțiune, potrivit platformei IFB Finvest. Acțiunile din piața reglementată au crescut cu 1,5%, la 1,03 lei pe acțiune.

Valoarea de bursă a Carpatica a scăzut cu aproape 90% față de vremurile de glorie de dinainte de criză. Capitalizarea Carpatica a atins nivelul maxim în 2007, când banca era cotată la 1 miliard de lei – sau 325 de milioane de euro la acea vreme. În prezent, capitalizarea bursieră a companiei e de 111 milioane de lei - 24,5 milioane de euro.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a vândut 10,5% din acțiunile deținute direct, în timp ce alți trei acționari și firma Atlasib, care acționează concertat cu Carabulea, și-au lichidat participațiile.

Carabulea are dreptul de vot suspendat de BNR, din cauza problemelor cu justiția.

5 amendamente depuse la proiectul privind darea în plată. LISTA completă a propunerilor CITEȘTE ȘI 5 amendamente depuse la proiectul privind darea în plată. LISTA completă a propunerilor

Nextebank a primit autorizație de la Banca Națională a României pentru a participa la majorarea capitalului Băncii Comerciale Carpatica și va subscrie acțiunile puse la dispoziție pentru a prelua circa 47% din capitalul instituției de credit.

Nextebank trebuie să subscrie aproape 100 de milioane de lei până cel târziu vineri, 29 ianuarie. Carpatica are nevoie urgentă de capital, după ce solvabilitatea băncii a scăzut sub pragul minim de 8%. Banca a mai trecut printr-o tentativă de preluare cu fondul american JC Flowers, care se înțelesese cu Carabulea pentru preluarea băncii și și-a manifestat intenția de a participa la majorarea de capital. Americanii voiau să preia Carpatica doar împreună cu grecii de la Piraues Bank, însă ambele deal-uri au picat.

Carabulea mai rămâne acum cu 36,9% din bancă, însă participația acestuia se va dilua 19,45%, după majorarea de capital a Nextebank, care va avea o cotă de 57,8% din Carpatica.

Nextebank intenționează să fuzioneze prin absorția în Carpatica, deci va prelua astfel brandul băncii sibiene.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca carpatica
nextebank