Isărescu: Prognoza BNR de creștere economică este între 4 și 5%

Isărescu: Prognoza BNR de creștere economică este între 4 și 5%
scris 9 feb 2017

Banca Națională a României folosește o prognoză de creștere economică între 4 și 5% pentru 2017 în modelele sale de analiză, spune guvernatorul Mugur Isărescu, care menționează că cifra exactă e confidențială.

BNR pare să fie mai pesimistă decât Guvernul PSD-ALDE și Comisia Națională de Prognoză în privința creșterii economice pentru acest an.

“Prognoza din modelul nostru este confidențială, nu o spunem, dar e undeva între 4 și 5%”, a răspuns Isărescu, într-o conferință de presă, întrebat ce rată de avans economic folosește în modelele econometrice pe care BNR construiește prognoza de inflație.

Guvernul se bazează pe o creștere economică de 5,2%, considerată foarte optimistă de majoritatea analiștilor. Isărescu spune că estimarea BNR nu are relevanță pentru construcția bugetară, în condițiile în care anterior a calificat bugetul de stat ca fiind “ambițios” pe partea de venituri și „optimist” pe cea de cheltuieli.

“N-are relevanță cu construcția bugetară, nu le puneți în contrapartidă ca să ne mai creăm o problemă în societate. Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic”, a adăugat guvernatorul.

Isărescu mai spune că și BNR a greșit în ultima perioadă, estimând creșteri de prețuri, deși acestea au scăzut în realitate.

“Și noi am greșit cu prognoza de inflație de un an și jumătate, în sensul că inflația a fost mult mai mică. Nu cred că sunt mulți analiști încrezători și în prognozele noastre când greșești. Acestea sunt prognozele. Lucrăm în economie de piață și avem foarte mulți factori”, a explicat guvernatorul.

Pe de altă parte, neîncrederea analiștilor în prognoza de creștere a Guvernului s-ar putea să nu se adeverească, a arătat Isărescu, printre acestea numărându-se revenirea creditului de consum, revenirea, probabil, a creditului pentru corporații, creșterile salariale, deci creșterea cererii de consum în general.

BNR vede o inflație de 1,7% la finele anului 2017, cu 0,4 puncte procentuale mai mică decât în prognoza anterioară, în timp ce oferă o estimare de 3,4% pentru 2018, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât estima în raportul din octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
crestere economica
prognoza crestere economica