Mastercard - amendată cu 570 de milioane de dolari pentru încălcarea normelor UE de concurență: nu le-ar fi permis retailerilor să își scadă costurile pentru acceptarea plăților la POS, cu prețuri mai mari pentru consumatori

Mastercard - amendată cu 570 de milioane de dolari pentru încălcarea normelor UE de concurență: nu le-ar fi permis retailerilor să își scadă costurile pentru acceptarea plăților la POS, cu prețuri mai mari pentru consumatori
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 ian 2019

Comisia Europeană a amendat MasterCard cu 570 de milioane de euro pentru încălcarea reglementărilor europene din domeniul concurenței. Mai exact, MasterCard nu le-ar fi permis retailerilor să își diminueze costurile pentru acceptarea plăților la POS, ceea ce s-a reflectat în prețuri mai mari pentru consumatori, împiedicând comercianții dintr-o țară membră UE să beneficieze de comisioanele mai reduse oferite de o bancă dintr-un alt stat european.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cerințele MasterCard ar fi impus ca, în cazul plăților la POS din interiorul UE, să se aplice comsioanle interbancare din țara unde se află retailerul. Astfel, comercianții nu au avut posibilitatea să plătească comisioane mai mici apelând la o bancă dintr-un alt stat membru.

Comisioanele interbancare reprezintă plăți între băncile acceptante și băncile emitente pentru tranzacțiile realizate cu cardul. Comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deține POS-ul) către banca emitentă a cardului și este suportat de către comerciant și, indirect, de către consumatori.

Până în 2015, când autoritățile europene au plafonat comsioanele interbancare, diferențele între statele membre erau substanțiale.

Erste: Activele în lei - cele mai slabe performere din regiune pentru a doua săptămână consecutiv. Leul se depreciază și dobânzile la titlurile de stat cresc ca urmare a măsurilor fiscale ale Guvernului CITEȘTE ȘI Erste: Activele în lei - cele mai slabe performere din regiune pentru a doua săptămână consecutiv. Leul se depreciază și dobânzile la titlurile de stat cresc ca urmare a măsurilor fiscale ale Guvernului

Comisia Europeană a deschis o investigație în acest caz în aprilie 2013. În urma acestei investigații, autoritățile au concluzionat că cerințele Mastercard ar fi generat costuri mai mari pentru retaileri și consumatori, ar fi limitat competiția transfrontalieră și ar fi produs o segmentare artificială pe piața unică europeană.

"Consumatorii europeni fac zilnic plăți cu cardul bancar, atunci când cumpără mâncare sau haine sau realizează o achiziție online. Împiedicând vânzătorii dintr-o anumită țară să caute condiții mai bune oferite de bănci din alte țări europene, regulile Mastercard au crescut artifical costurile la plățile cu cardul, ceea ce a afectat consumatorii și retailerii din UE", spune comisarul european din domeniul concurenței,  Margrethe Vestager.

În prezent, Visa și MasterCard sunt ținta unei alte investigații europene legată de comsioanele aplicate la plățile cu carduri realizate de turiștii veniți în Europa. Visa și Mastercard s-au oferit să diminueze comisioanele plătite de comercianți pentru plățile cu cardul efectuate de turiști în Uniunea Europeană, în încercarea de a evita să fie nevoite să plătească amenzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
mastercard
amenda
plati card
comisioane card
pos
comsioane inetrbancare
comisia europeana