Ministerul Finanțelor a început programul de împrumuturi de la populație. Titlurile de stat au dobânda de 5% pe an și scadență de 5 ani

Ministerul Finanțelor a început programul de împrumuturi de la populație. Titlurile de stat au dobânda de 5% pe an și scadență de 5 ani
scris 15 iun 2018

Ministerul Finanțelor a lansat azi prima emisiune de titluri de stat în cadrul programului Tezaur – ediția CENTENAR, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice cu vârsta peste 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile. Foarte important este, însă, că titlurile acestea nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Guvernul vrea să împrumute anul acesta 4 miliarde de lei de la populație.

De ce este important: Populația va putea împrumuta direct statul, la o dobândă mai mare decât cele oferite de bănci la depozite. Plasamentul este sigur, iar venitul din dobânzi la titluri de stat nu este impozabil.

Mai este important: Cine cumpără astfel de titluri de stat cu scadență de 5 ani nu își va putea recupera banii înaintea termenului de 5 ani, în timp ce din depozitele bancare pot fi retrași imediat. Pe parcursul celor 5 ani aceste persoane vor primi doar dobânda aferentă, la termenele prevăzute. În plus, dobânzile la depozitele bancare se află pe un trend de creștere și ar putea deveni mai atractive.

Persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție:

  • în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
  • în perioada  15 iunie – 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 din mediul rural.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni,  dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua companiei Poșta Română, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori.

Când încasezi dobânda

Ministerul Finanțelor a început programul de împrumuturi de la populație. Titlurile de stat au dobânda de 5% pe an și scadență de 5 ani

ULTIMA ORĂ România a împrumutat de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari, pe 30 de ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a împrumutat de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari, pe 30 de ani

”Emisiunea de titluri de stat CENTENAR asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare.” a precizat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei.

Până în prezent, emisiunile au fost derulate în cadrul programului FIDELIS prin mecanismul Bursei de Valori București (BVB), iar subscrierile au fost efectuate prin intermediul unui grup de bănci selectate: BRD Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română SA, Banca Transilvania/BT Capital Partners și Raiffeisen Bank SA.

În cadrul acestui program au fost efectuate două emisiuni cu maturități de 2 ani și dobândă de 2,15% pe an, prima emisiune în anul 2015 cu o valoare totală adjudecată de 64,99 milioane lei, urmată de a doua emisiune în luna iunie 2016, numită “Centenar”, cu o valoare totală adjudecată de 735,26 milioane lei.

Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că pentru acest an va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Prospectul poate fi văzut aici

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut