Ministerul Finanțelor anunță: Când apare platforma online prin care diaspora va putea împrumuta statul

Ministerul Finanțelor anunță: Când apare platforma online prin care diaspora va putea împrumuta statul
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 mai 2024

Platforma online prin intermediul căreia și românii din afara țării vor putea investi în titluri de stat Tezaur, cu dobânzi atractive, creditând astfel statul român, va putea fi utilizată în cea de-a doua jumătate a anului, potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor. Planurile pentru noua aplicație au fost anunțate în aprilie, la un eveniment organizat de Profit.ro, de către Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Prin programul Tezaur, statul vinde titluri de stat în lei prin intermediul Trezoreriilor statului și prin sediile Poștei Române, precum și printr-un sistem mai complkicat de subscriere online. Este disponibil, de asemenea, și un alt program prin care populația poate credita statul, Fidelis, care presupune vânzarea în fiecare trimestru de titluri listate la Bursa de Valori București.

"Precizăm că în perioada următoare vor fi aduse modificări și completări legislative pentru a reglementa această nouă formă de subscriere și, de asemenea, vor fi necesare testări ale platformei, estimând ca această platformă online va putea fi utilizată în cea de-a doua jumătate a anului. Astfel, menționăm că platforma online corespunde programului de titluri de stat pentru populație Tezaur, ale cărui instrumente sunt emise doar în lei. Cu toate acestea, cumpărarea titlurilor se va putea face cu cardul bancar indiferent de valuta acestuia, astfel că sumele investite vor fi convertite automat în cadrul procesului de subscriere. De asemenea, precizăm că vor fi derulate prin intermediul site-urilor oficiale ale Ministerului Finanțelor și ale Companiei Naționale Poșta Română campanii de comunicare, diaspora fiind la curent cu acest program care funcționează de peste șase ani", afirmă Ministerului Finanțelor.

Pentru Tezaur s-a lansat la început de 2022 o componentă de subscriere online, dar aceasta este greoaie și nu este accesibilă investitorilor din afara țării, fiind condiționată inclusiv de rezidență.

Împrumuturile direct de la populație sunt considerate ca un plus de stabilitate pentru programele de finanțare ale statului, întrucât se consideră că populația reacționează mai puțin volatil în perioade în care investitorii mari își reduc, din varii motive, expunerile pe state precum România. Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor, pentru a atrage populația să crediteze statul, a oferit acesteia dobânzi mai ridicate decât cele la care se împrumuta de pe piața financiară.

Potrivit calculelor Profit.ro, Guvernul a împrumutat anul trecut direct de la populație suma de 21,6 miliarde lei, un nou record.

Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietățile și acțiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, în cadrul unui litigiu CITEȘTE ȘI Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietățile și acțiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, în cadrul unui litigiu

Împrumuturile totale ale statului au ajuns în primele patru luni din 2024 la 90,69 miliarde de lei

Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie, conform analizei Profit.ro.

Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență).

Pentru anul 2024, necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar determina, însă, Ministerul Finanțelor să împrumute mai mult decât a programat.

Finanțele au împrumutat în mai 3,2 miliarde de euro de pe piețele externe

România a împrumutat 3,2 miliarde de euro de pe piața externă, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani. Suma pe care statul dorea să o împrumute a fost anunțată indicativ marți seară la 3 miliarde de euro, ulterior a fost majorată la 3,2 miliarde de euro, nivel la care a și fost stabilită. Prin vânzarea de titluri pe 8 ani, România a împrumutat 1,8 miliarde de euro, iar cu titluri pe 13 ani, 1,4 miliarde euro, potrivit surselor Bloomberg. Guvernul s-a împrumutat deja de pe piețele externe la începutul acestui an, în două rânduri, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie.

Tot în mai, Guvernul s-a împrumutat și pe căile obișnuite, de la investitori mari prin emisiunile săptămânale de obligațiuni în lei, precum și de la populație.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
titluri de stat
populatie
tezaur
ministerul finantelor