UPDATE: România a împrumutat de pe piața externă 3,2 miliarde de euro

UPDATE: România a împrumutat de pe piața externă 3,2 miliarde de euro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 mai 2024

România a împrumutat 3,2 miliarde de euro de pe piața externă, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani. Suma pe care statul dorea să o împrumute a fost anunțată indicativ marți seară la 3 miliarde de euro, ulterior a fost majorată la 3,2 miliarde de euro, nivel la care a și fost stabilită. Prin vânzarea de titluri pe 8 ani, România a împrumutat 1,8 miliarde de euro, iar cu titluri pe 13 ani, 1,4 miliarde euro, potrivit surselor Bloomberg. Guvernul s-a împrumutat deja de pe piețele externe la începutul acestui an, în două rânduri, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie. Profit.ro a scris recent că statul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni, la 90,69 miliarde de lei, dintr-un necesar brut de finanțare anunțat pentru întreg anul 2024 la 181 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
ULTIMA ORĂ UE nu va mai investiga cele două companii chineze care urmau să participe la una dintre cele mai mari investiții energetice din România. Potențialii investitori chinezi s-au retras CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE nu va mai investiga cele două companii chineze care urmau să participe la una dintre cele mai mari investiții energetice din România. Potențialii investitori chinezi s-au retras

Sumele subscrise de către investitori pentru creditarea României se ridică la 9 miliarde de euro, iar costul este rata midswap+255 puncte de bază pentru titlurile pe 8 ani (midswap fiind la 2,78%) și de midswap+290 puncte de bază pentru cele pe 13 ani (midswap la 2,79%), potrivit Bloomberg.

În deschidere, emisiunea pe 8 ani a fost cotată la rata midswap+285 puncte de bază (midswap fiind la 2,78%), iar cea pe 13 ani la midswap+320 puncte de bază.

Aranjorii emisiunii sunt BNPP, Citi, ERSTE, HSBC (B&D), JPM, SocGen.

DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

Sumele obținute ar urma să fie folosite în scopul acoperirii deficitului bugetar, pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și pentru operațiuni de management al lichidității.

Ce a împrumutat Guvernul în primele patru luni din 2024

Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie, conform analizei Profit.ro. Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență).

Pentru anul 2024, necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar determina, însă, Ministerul Finanțelor să împrumute mai mult decât a programat.

EXCLUSIV FOTO Unde amplasează Vama și Finanțele cele 26 de scanerere finanțate din PNRR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Unde amplasează Vama și Finanțele cele 26 de scanerere finanțate din PNRR

În aprilie, Finanțele s-au împrumutat preponderent  de pe piața internă (în lei și valută), segment pe care împrumuturile contractate au urcat la final de aprilie la 48,13 miliarde lei, de la 36,12 miliarde lei la final de martie. Soldul împrumuturilor luate de pe piața externă a urcat cu circa 1 miliard de lei, la 42,56 miliarde lei (echivalent în lei al împrumuturilor în euro și dolari).

Până în prezent, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie și 12,93 miliarde lei în aprilie.

Statul a ieșit să se împrumute pe piețele externe la început de an

În ianuarie, România a împrumutat 4 miliarde de dolari prin vânzarea de titluri pe 5 ani și 10 ani, în valoare de câte 2 miliarde de dolari pentru fiecare maturitate.

În februarie, România a împrumutat de pe piețele financiare 4 miliarde de euro, 2 miliarde de euro prin vânzarea de titluri obișnuite pe 7 ani și alte 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni verzi pe 12 ani. Împrumutul cu obligațiuni verzi este primul astfel de împrumut pentru statul român.

Necesar brut de finanțare de 181 miliarde lei pentru 2024

În 2024 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar necesarului brut de finantare, de aproximativ 181 miliarde lei, cu 10,8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2023 (203 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5% din PIB (aproximativ 86,6 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2024, în sumă de 94,4 miliarde lei.

În 2023, împrumuturile au ajuns la 203 miliarde lei, dintr-un necesar de finanțare modificat repetat, din cauza deficitului bugetar

Inițial, pentru 2023, pe baza construcției bugetului, necesarul brut de finanțare a fost anunțat la 160 miliarde lei. Ulterior, pe măsură ce a devenit tot mai clar că deficitul bugetar va fi peste ținta inițială de 4,4%, necesarul a fost revizuit la 180 miliarde lei, după care la 200 de miliarde de lei. La mijlocul lunii decembrie, necesarul de împrumut a fost revizuit pentru a treia oară în anul 2023, și a fost anunțat la 205 miliarde lei.

Împrumuturile efectiv contractate s-au situat la 203 miliarde lei.

 

FINAL SPREAD: Romania Exp. EU3b Debt Offering in 2 Parts

By Hannah Benjamin-Cook and Bloomberg Automation
05/21/2024 17:35:04 [BFW]
(Bloomberg) -- Final spread set.

EUR Benchmark 8Y Fixed (May 30, 2032) at MS+255
Guidance MS+265 area, IPT MS+285 area
Coupon: Annual, act/act
See security information: 8Y Fixed
EUR Benchmark 13Y Fixed (May 30, 2037) at MS+290
Guidance MS+300 area, IPT MS+320 area
Coupon: Annual, act/act
See security information: 13Y Fixed
Books above EU9b: Leads
Issuer: Romanian Government International Bond (ROMANI)
Ratings: Baa3/BBB-/BBB-
Format: 144A/Reg S, registered
UOP: For budget deficit financing, redemption of public debt and liability management operations, including the financing of the switch tender of the € Oct-24s and € Oct-25s
Settlement: May 30, 2024
Denoms: 1k x 1k
Bookrunners: BNPP, Citi, ERSTE, HSBC (B&D), JPM, SocGen
Investor presentation: https://www.bondradar.com/roadshow/login, deal code: ROMANI2024
Target market: ECPs, professional & retail clients (all distribution channels)
Information from person familiar with the matter, who asked not to be identified because they're not authorized to speak about it
See all preliminary issues: PREL <GO>

 

 

 

 

 

Ministerul Finanțelor a ieșit astăzi pe piața externă să se împrumute în euro prin vânzarea de eurobonduri pe 8 ani și 13 ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri