Moody’s a îmbunătățit la pozitivă perspectiva calificativului acordat Alpha Bank România

Moody’s a îmbunătățit la pozitivă perspectiva calificativului acordat Alpha Bank România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 sep 2021

Moody's Investors Service a confirmat calificativele pentru depozitele pe termen lung și scurt ale Alpha Bank România și a îmbunătățit la “pozitivă” perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung, citând ameliorarea profilului de credit al băncii-mamă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Calificativul pentru depozitele pe termen lung ale Alpha Bank România, printre cele mai mari 10 bănci de pe piața locală, a fost confirmat la ''Ba2'', iar ratingul pentru depozitele pe termen scurt la “Not Prime (NP)”, în afara categoriilor recomandate pentru investiții.

În același timp, Moody's a confirmat la “b1” calificativul de soliditate financiară (BCA) pentru banca din România, reflectând rezervele de capital puternice, scăderea ponderii creditelor neperformante în totalul împrumuturilor, precum și creșterea robustă a depozitelor clienților, care a condus la reducerea dependenței de finanțarea intragrup, potrivit agenției de evaluare financiară.

Zamfir/PSD - nou proiect de lege pentru plafonarea dobânzilor la credite și limitarea creanțelor cesionate. Inițiativele anterioare, neconstituționale CITEȘTE ȘI Zamfir/PSD - nou proiect de lege pentru plafonarea dobânzilor la credite și limitarea creanțelor cesionate. Inițiativele anterioare, neconstituționale

Perspectiva asociată ratingului pentru depozitele pe termen lung a fost revizuită de la “stabilă” la “pozitivă”.

“Perspectiva pozitivă a ratingurilor depozitelor pe termen lung ale Alpha Bank România (ABR) urmează îmbunătățirii profilului de credit al băncii-mamă, Alpha Bank. În opinia Moody's, îmbunătățirile continue ale profilului de credit de sine stătător al Alpha Bank ar putea atenua într-o oarecare măsură potențialele riscuri de contagiune generate de legăturile existente între ABR și banca-mamă”, arată Moody’s.

Agenția mai notează că, deși operațiunile Alpha Bank România sunt distincte de cele ale băncii-mamă și sunt finanțate independent, profilul de credit încă slab al băncii elene rămâne o sursă de contagiune și un factor constrângător pentru ratingul BCA al subsidiarei din România.

Alpha Bank România a raportat un profit înainte de impozitare de 21,3 milioane de euro în 2020, în creștere cu circa un milion de euro față de 2019.

Profitul operațional a crescut cu 13% față de anul precedent, ajungând la 32,8 milioane euro, pe fondul unei reduceri de 7% a costurilor. Veniturile operaționale au scăzut cu 2,8% la 137,8 milioane euro.

Portofoliul de credite s-a situat la finalul anului 2020 la 2,6 miliarde euro, marcând o evoluție constantă comparativ cu 2019, în principal ca urmare a intensificării activității de creditare pe segmentele IMM și credite de locuință. Pe fondul unei cereri ridicate venite din partea sectorului rezidențial, Alpha Bank România a înregistrat vânzări record în 2020. În aceeași perioadă, soldul depozitelor atrase de la clienți a marcat un avans de 2%, la 2,6 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's investors service
alpha bank romania
calificative
rating