National Bank of Greece, fosta proprietară a Băncii Românești, vinde credite neperformante de 174 de milioane de euro din România către Bain Capital

National Bank of Greece, fosta proprietară a Băncii Românești, vinde credite neperformante de 174 de milioane de euro din România către Bain Capital
scris 23 dec 2020

National Bank of Greece (NBG), al doilea mare creditor din Grecia după active, care a vândut recent Banca Românească către EximBank, a semnat vânzarea unui portofoliu de credite neperformante din România, în valoare de 174  de milioane de euro, către Bain Capital Credit.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În vară, NBG a angajat Morgan Stanley pentru consiliere și intermediere în vederea vânzării un portofoliu de neperformante de 6 miliarde de euro. Băncile importane din Grecia au început un proces amplu de curățare a bilanțurilor după criza datoriilor, care a durat un deceniu. Totodată, NGB a agreat cu autoritățile europene un plan de restructurare, care încă nu a fost finalizat.

BCE recomandă guvernelor să majorezele împrumuturile pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor CITEȘTE ȘI BCE recomandă guvernelor să majorezele împrumuturile pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor

National Bank of Greece avea, la finele trimestrului al treilea, o rată a expunerilor neperformante (NPE) de circa 31%. Înainte de izbucnirea crizei Covid-19, NGB țintea reducerea acestei rate la circa 5% până în 2022, potrivit planului stategic al băncii. Până la finele anului 2021, rata țintită era de sub 15%.

EximBank a finalizat, recent, achiziția Banca Românească, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro, în vara anului trecut. În urma achiziției, EximBank urmeză să intre pe piața de retail din România, devenind o bancă universală. Noua entitate se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%.

Grupul NBG rămâne prezent pe piața românească prin compania de leasing financiar NBG Leasing și Garanta Asigurări.

Inițial, NGB agrease vânzarea subsidiarei bancare din România către OTP. Vânzarea Banca Românească către grupul maghiar OTP a eșuat însă primăvara anului 2018.

Pe lângă eșecul legat de vânzarea Băncii Românești, NBG a anulat, tot în 2018, vânzarea unei participații de 75% la Ethniki General Insurance, cel mai mare asigurător grec și acționarul majoritar al Garanta Asigurări, către compania olandeză Exin Financial Services, invocând neîndeplinirea condițiilor din contract de către partea olandeză.

viewscnt
Afla mai multe despre
national bank of greece
npl
npe
neperformante
vanzare credite
vanzare npl
nbg
eximbank
banca romaneasca