Garanta nu-și schimbă încă proprietarul. NBG a anulat vânzarea asigurătorului grec Ethniki, tranzacție de aproape 720 milioane euro

Garanta nu-și schimbă încă proprietarul. NBG a anulat vânzarea asigurătorului grec Ethniki, tranzacție de aproape 720 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 mar 2018

National Bank of Greece (NBG) a anulat vânzarea unei participații de 75% la Ethniki General Insurance, cel mai mare asigurător grec și acționarul majoritar al Garanta Asigurări, către compania olandeză Exin Financial Services, invocând neîndeplinirea condițiilor din contract de către partea olandeză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Pe 28 martie, data la care expira termenul limită pentru ca Exin să îndeplinească anumite precondiții specificate în contractul de vânzare-cumpărare dintre NBG și Exin, NBG a notat că aceste precondiții nu au fost îndeplinite. Prin urmare, NBG a decis să rezilieze contractul”, potrivit băncii elene.

Reprezentanții NBG au anunțat că banca analizează în prezent opțiuni alternative cu privire la Ethniki.

CONFIRMARE Coca Constantinescu, ASF: Un grup american va intra pe segmentul RCA în acest an CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Coca Constantinescu, ASF: Un grup american va intra pe segmentul RCA în acest an

În iunie 2017, NBG a ajuns la un acord cu o asociere formată din Exin și firma americană de investiții Calamos Investments pentru vânzarea unei participații de 75% la Ethniki în schimbul sumei de 718,3 milioane de euro, sub rezerva îndeplinirii unor precondiții și a primirii aprobărilor necesare. NBG urma să rămână cu o deținere de 25% la asigurătorul grec.

Acordul evalua pachetul de 94,96% din acțiunile Garanta deținut de Ethiniki la 16,8 milioane de euro.

Potrivit presei elene, Exin nu a plătit la timp suma agreată cu NBG, în condițiile în care au apărut neînțelegeri între compania olandeză și partenerii americani. Kathimerini a relatat că firma americană a dat recent în judecată Exin pentru neplata unei datorii de 41 milioane de dolari, fonduri care ar fi fost folosite pentru acoperirea unor costuri cu participarea la licitația pentru Ethniki și cu finanțarea parțială a achiziției.

În cel mai recent comunicat oficial, emis la începutul lunii trecute, Exin a declarat că rămâne “pe deplin angajată” să încheie rapid tranzacția cu NBG, până la expirarea termenului limită.

Asocierea Exin-Calamos a fost preferată altor trei ofertanți înscriși la licitația pentru achiziția pachetului de 75% din Ethniki, și anume companiile chineze Fosun International, Gongbao și Wintime.

Recent, conglomeratul chinez Fosun și-a exprimat intenția de a participa la o nouă licitație pentru Ethniki dacă acordul cu Exin eșuează.

Garanta Asigurări a fost înființată în 1997, având ca acționar principal compania Ethniki. Ceilalți acționari ai firmei din România sunt omul de afaceri Jean Valvis, cu o participație de puțin peste 4%, SN Radiocomunicații, Telekom România și Poșta Română, ultimele trei companii cu pachete reprezentând sub 0,5% din acțiunile Garanta.

Garanta a plătit recent cea mare daună achitată în România în baza unor polițe de asigurare de proprietate, în cuantum de 5 milioane de euro, în urma incendiului din vara trecută de la fabrica de mobilă Prestige Mob, din Balotești.

viewscnt
Afla mai multe despre
nbg
national bank of greece
ethniki
garanta
vanzare
acord
reziliere