OTP Bank România, profit în scădere cu 65%, creștere a creditării cu 20%

OTP Bank România, profit în scădere cu 65%, creștere a creditării cu 20%
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 nov 2021

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 14 milioane de lei la 9 luni, în scădere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii cheltuielilor operaționale. Portofoliul de credite al băncii a crescut cu o cincime față de septembrie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profitul operațional din primele nouă luni ale anului a fost de 87 milioane de milioane de lei, în scădere 36% față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza creșterii cheltuielilor operaționale cu 23%. Majorarea cheltuielilor a venit după o creștere cu o zecime a numărului de angajați, în condițiile în care banca își propune creșterea cotei de piață.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 8%, la 363 de milioane de lei, aceeași creștere fiind înregistrată și în rândul veniturilor din comisioane la 41 de milioane de lei. Veniturile din tranzacționare și alte surse au scăzut cu 8%, la 70 de milioane de lei.

În al treilea trimestru profitul operațional a crescut cu 29% față de trimestrul anterior, după o creștere cu 7% a veniturilor totale.

„Primele nouă luni sunt o imagine a călătoriei de dezvoltare a OTP Bank România, realizată în timp ce implementăm strategia de creștere Apollo și multe programe de transformare. De asemenea, continuăm să investim în extinderea amprentei noastre digitale și fizice și raportăm o creștere constantă a activităților de creditare și economisire pe principalele linii de business. Toate aceste acțiuni implică cheltuieli semnificative pentru proiectele interne, o creștere generală a echipei și, conjugat cu costurile necesare pentru provizioane, se reflectă în profitabilitate. Este un factor pe care îl putem pune în așteptare în timp ce construim un obiectiv pe termen lung, ne dezvoltăm baza de clienți și prin finanțările acordate sprijinim povești de succes din economia locală. În acest context, ne așteptăm la noi pierderi având în vedere provizioanele luate în considerare ca măsură suplimentară de siguranță”, a declarat Gyula Fatér, director general al OTP Bank România.

În al treilea trimestru, costul total al riscului a fost de 50 milioane de milioane de lei, ca urmare a  provizioanelor suplimentare constituite pentru creditele în stadiul 1 și 2. La finalul primelor nouă luni ale anului costul total al riscului a fost de 61 milioane de milioane de lei, în scădere cu 37% față de primele 9 luni din 2020.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Volumul creditelor performante a crescut cu 20% în primele nouă luni ale anului 2021, fiind susținute de creșteri pe toate liniile de business. În al treilea trimestru, la nivel de grup au fost introduse noi definiții pentru clasificarea creditelor acordate către IMM-uri și zona corporate. Ca urmare, unele volume au fost reclasificate între cele două categorii în al treilea trimestru. În ansamblu, volumul împrumuturilor acordate IMM-urilor și către zona corporate a crescut cu 11% comparativ cu trimestrul anterior.

Rata creditelor restante peste 90 de zile în total credite a scăzut cu 1,6 puncte procentuale la 3,6%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 17,5 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de nivelul consemnat la finalul primelor nouă luni din 2020.

Volumul depozitelor, a crescut cu 28%, în raport cu primele nouă luni ale anului trecut. Prin urmare, raportul credite / depozite s-a îmbunătățit cu 9 bps de la an la an, ajungând la 117%.

În primele trei trimestre din 2021, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 373,6 miliarde de forinți (5.146 milioane de lei), iar profitul contabil a fost de 335,3. miliarde de forinți (4.619 milioane de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank