Patria Bank a trecut pe profit la jumătatea anului și estimează o ușoară depreciere a monedei naționale

Patria Bank a trecut pe profit la jumătatea anului și estimează o ușoară depreciere a monedei naționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2019

Patria Bank (simbol bursier PBK) a realizat în primul semestru al anului un profit net de 2,8 milioane lei, de la pierderi de 23,29 milioane lei în prima parte a anului trecut, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București (BVB), în care arată că se așteaptă la o ușoară depreciere a monedei naționale în al doilea semestru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”După primele șapte luni ale anului 2019, moneda națională RON vs moneda unică europeană (EUR) s-a stabilizat pe palierul 4,7200 –4,7500. De altfel, Banca Națională a României pare să fi stabilit un nivel de suport puternic la 4,7200, în contextul unor presiuni indirecte venite din dobânzile pe RON mai mari decât dobânzile monedelor țărilor din jur (de exemplu PLN, HUF, etc.). Pentru partea a doua a anului 2019, ne așteptăm la o ușoară depreciere a monedei naționale, ca urmare a presiunilor apărute din zona deficitului de cont curent, aflat într-o continuă creștere. Totuși, BNR are resursele necesare pentru a menține evoluția cursului valutar sub control”, se arată în raportul băncii, citat de News.ro.

SUA iau în calcul emiterea de obligațiuni pe 50-100 de ani, după ce costurile de finanțare au atins minime record CITEȘTE ȘI SUA iau în calcul emiterea de obligațiuni pe 50-100 de ani, după ce costurile de finanțare au atins minime record

Vorbind de rezultatele financiare din primele șase luni, reprezentanții Patria Bank spun că profitul net de 2,8 milioane lei obținut în prima jumătate a anului 2019 confirmă evoluția pozitivă înregistrată în trimestrul 4 din 2018 și trimestrul 1 din 2019.

”De la o pierdere de 23 milioane lei înregistrată în semestru 1 al anului 2018 la profit de 2,8 milioane lei în prima jumătate a anului 2019, banca a reușit să obțină pe primele șase luni ale anului 2019 un rezultatul net semnificativ îmbunătățit față de aceeași perioadă a anului 2018. Dinamica pozitivă a veniturilor bancare (bazată în principal pe creșterea veniturilor din dobânzi susținută de creșterea activității de creditare în special pe segmentul de clienți persoane juridice și pe o diversificare a structurii veniturilor din comisioane), atenta gestionare a bazei de costuri operaționale și un cost al riscului mai mic cu 78% față de perioada similară a anului 2018 au condus la o performanță financiară semnificativ îmbunătățită”, se arată în raport.

Venitul net bancar a înregistrat o evoluție pozitivă cu 19% până la 83,56 milioane lei.

De asemenea, ca urmare a programului de optimizare pe care banca l-a prevăzut în bugetul pe anul 2019 (remodelarea rețelei teritoriale de la un număr de 81 de unități la 46 de unități cu o scădere corespunzătoare a bazei de costuri) se observă o redimensionare a bilanțului, astfel că totalul activelor la 30 iunie 2019 înregistrează o scădere cu circa 10% atât față de 30 iunie 2018 cât și față de 31 decembrie 2018.

Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din China și din lume, își pregătește intrarea în România și caută manageri CITEȘTE ȘI Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din China și din lume, își pregătește intrarea în România și caută manageri

În primul semestru al anului 2019, activitatea de creditare a generat credite noi de circa 342 milioane lei, cu o dinamică superioară în zona de persoane juridice.

”Activitatea de creditare pe segmentul Retail s-a concentrat în zona de credite ipotecare, urmărind strategia băncii de a echilibra portofoliul de produse garantate și negarantate, respectiv de a crește volumul expunerilor pe termen lung pe segmentul de persoane fizice. De asemenea, s-a urmărit în continuare optimizarea canalelor de vânzări, atât în sensul creșterii vânzărilor prin canalul 'unități bancare proprii', cât și prin semnarea unor colaborări noi cu principalii brokeri de credite ipotecare”, menționează raportul.

La data de 31 martie 2019, Patria Bank deținea poziția 18 în topul băncilor din România, cu o cotă de piață în funcție de active de 0,73%.

Semn de recesiune: Curba randamentelor obligațiunilor s-a inversat pentru prima oară de la criza din 2008. “Toate perspectivele sunt sumbre” CITEȘTE ȘI Semn de recesiune: Curba randamentelor obligațiunilor s-a inversat pentru prima oară de la criza din 2008. “Toate perspectivele sunt sumbre”

Patria Bank este rezultatul fuziunii prin absorbție dintre fosta Banca Comerciala Carpatica (ca entitate absorbantă) și fosta Patria Bank (ca entitate absorbită).

Noua instituție bancară are peste 240.000 de clienți și o capitalizare de 280,37 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria
banca
profit
semestru
moneda
leu
deprciere