CONFIRMARE Split TVA va rămâne complet opțional, dar fără facilități - proiect Finanțe

CONFIRMARE Split TVA va rămâne complet opțional, dar fără facilități - proiect Finanțe
scris 14 aug 2019

Mecanismul split TVA va deveni complet opțional, fără facilitățile acordate până acum firmelor care optau să aplice acest sistem, spre deosebire de cele obligate, societăți cu datorii la TVA sau în insolvență, potrivit unui proiect publicat acum de Ministerul Finanțelor. Autoritățile propun această modificare după ce Comisia Europeană a transmis că mecanismul split TVA, în forma actuală, încalcă legislația UE și trebuie eliminat. Comisia a avizat solicitarea României ca split TVA să rămână opțional fără bonificții la impozitul pe profit, situație în care va fi, însă, neatractiv pentru firme. Profit.ro a anunțat la începutul lunii august că Finanțele au primit acordul CE pentru a lăsa split TVA complet opțional, fără bonificații.

"Ca urmare a scrisorii Comisiei Europene de punere în întârziere în cauza 2017/2180 – având ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a actualului sistemul de plată defalcată a TVA, s-a decis amendarea OG 23/2017 în vederea implementării unui mecanism opțional de plată defalcată a TVA. Astfel, mecanismul plății defalcate a TVA va fi aplicat numai opțional de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, iar beneficiarii acestora nu vor avea obligația de a face plata defalcată a TVA, cu excepția acelora care au optat la rândul lor pentru aplicarea mecanismului", potrivit Ministerului Finanțelor.

Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul. Persoanele care aplică în prezent opțional mecanismul plății defalcate a TVA vor beneficia de facilitățile prevăzute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioară intrării în vigoare a noilor dispoziții.

 

Totodată, în vederea simplificării procedurii de administrare a acestor persoane impozabile, inclusiv în ceea ce privește ridicarea popririi, vor fi modificate prevederilor art. 16 din OG 23/2017 astfel încât contul de TVA să poată fi executat silit atât pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cât și pentru plata altor obligații bugetare restante.

De asemenea, proiectul include norme tranzitorii pentru ieșirea contribuabililor din sistem, atât a celor care au aplicat mecanismul în mod obligatoriu, cât și a celor care au aplicat mecanismul în mod opțional pe bază de facilități, având în vedere că facilitățile vor fi eliminate la data intrării în vigoare a noului mecanism.

De ce este important: Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional, potrivit celor mai recente date disponibile. Comisia Europeană a respins, încă de la începutul lunii noiembrie, solicitarea României de a-i fi acordată o derogare de la directiva de TVA pentru sistemul split. România a primit termen să transmită până pe 9 ianuarie ce va face, urmând ca în cazul în care nu renunță la split să fie declanșată procedura de infringement. Termenul a fost ulterior extins până pe 9 martie.

Pachet de măsuri pentru societățile decapitalizate - conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve CITEȘTE ȘI Pachet de măsuri pentru societățile decapitalizate - conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve

Profit.ro a scris la înmceputul lunii august că Ministerul Finanțelor a primit acordul Comisiei Europene pentru a modifica sistemul split TVA și pentru a-l face complet opțional, urmând ca din cele circa 19.000 de firme care aplicau mecanismul la finele anului trecut să rămână în jur de 140-150. În prezent, aplică split TVA firmele cu datorii către stat la TVA (în anumite condiții), cele aflate în insolvență, dar și cele care au optat să intre de bunăvoie în acest sistem, pentru a beneficia de o serie de facilități. Foarte important este că Finanțele vor elimina facilitățile acordate firmelor care optau pentru split TVA.

 

 

 

Solicitarea transmisă de Finanțe Comisiei a fost anunțată de Profit.ro la începutul lunii aprilie.

Trebuie precizat că facilitățile au atras un număr destul de redus de firme, dar printre cele care au profitat de acestea se numără, de exemplu, unele bănci. Acestea au profitat astfel de o reducere a impozitului pe profit într-o perioadă cu câștiguri mari în sectorul bancar, deși operațiunile cu TVA ale unei instituții de credit reprezintă o parte extrem de redusă din totalul activității.

Split TVA a fost puternic contestat de mediul de afaceriîn contestul în care autoritățile au încercat să-l introducă de la 1 ianuarie 2018 obligatoriu pentru toate firmele, dar și de actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, anterior preluării funcției de ministru, din postura de președinte al Comisiei de Buget din Senat.

Mecanismul split TVA a fost introdus opțional din toamna anului 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru firmele în insolvență și cele cu datorii la TVA. Mediul de afaceri a contestat vehement proiectul inițial, care prevedea ca split TVA să se aplice tuturor firmelor, astfel că de la 1 ianuarie 2018 a rămas obligatoriu doar pentru companiile în insolvență și cele cu datorii la TVA.

România a introdus plata defalcată a TVA de la 1 ianuarie 2018 fără să discute anterior cu executivul UE, deși Comisia transmisese Ministerului Finanțelor că ar fi mult mai bine să se consulte.

Split TVA este în prezent obligatoriu pentru firme în insolvență și cele cu datorii la TVA, dar poate fi aplicat și opțional, caz în care firma care intră benevol în sistem primește o reducere de 5% din impozitul pe profit.

Regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului. Cum vei putea \ CITEȘTE ȘI Regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului. Cum vei putea "mulțumi" în bar și restaurant

Dacă mecanismul devine optional, de principiu ar trebui ca pentru firmele introduse obligatoriu să fie prevazuta posibilitatea de a ieși din acest sistem.

Potrivit datelor Profit.ro, aproape de finele anului trecut, 18.700 de firme aplicau split TVA, din care

  • firme cu TVA restantă de plată la 31 decembrie 2017 - 8.333
  • firme cu TVA restantă de plată începând cu data de 1 ianuarie 2018 - 3.247
  • firme sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență - 6.783
  • firme care aplică plata defalcată prin opțiune - 329

Este important de evidențiat că din totalul firmelor care aplicau split TVA, mai puțin de 2% au intrat prin propria decizie. Cele peste 98% obligate să intre în acest mecanism, putem presupune că vor dori, în mare parte, să renunțe la split TVA.

Trecerea la un sistem opțional pentru split TVA, ca soluție la obiecțiile Comisiei Europene, a fost înaintată ca potențială soluție de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, încă din decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
split tva
plata defalcata a tva
comisia europeana
ministerul finantelor
infringement