Curtea Supremă din Polonia sperie băncile: Creditele în valută pot fi recalculate la cursul de la data acordării cu păstrarea dobânzii. Decizia poate genera un nou val de litigii la nivel național

Curtea Supremă din Polonia sperie băncile: Creditele în valută pot fi recalculate la cursul de la data acordării cu păstrarea dobânzii. Decizia poate genera un nou val de litigii la nivel național
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 nov 2019

Curtea Supremă din Varșovia a decis că un împrumut denominat în franci elvețieni poate fi plătit în zloți polonezi la cursul de la data acordării și cu păstrarea dobânzii în funcție de LIBOR CHF. Chiar dacă este vorba de un singur debitor, soluția este cea de care băncile se temeau cel mai mult, fiind cea mai păguboasă, și ar putea genera un nou val de litigii la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Clientul a luat un împrumut ipotecar de circa 25.000 de franci elvețieni în 2004 de la Bank BPH, preluată ulterior de Bank Pekao. Suma împrumutată era specificată în contract în franci elvețieni, iar rambursarea urma să se facă în 260 de rate lunare la o dobândă egală cu LIBOR 6M + 2,6 puncte procentuale. Suma a fost pusă la dispoziție în zloți polonezi, iar rambursarea urma să se facă prin debitarea contului în zloți polonezi la cursul de vânzare pentru franci al băncii.

Debitorul a fost dat în judecată de bancă după ce nu a mai achitat ratele și cazul a ajuns până la Curtea Supremă, care a întors o decizie a unei curți de apel care decisese nulitatea contractului. Judecătorii celei mai înalte instanțe poloneze consideră abuzivă clauza de “valorizare” și arată că împrumutul ar trebui să fie considerat ca acordat în zloți polonezi și nu în franci elvețieni, cu menținerea dobânzii specificate în contract, adică cea legată de LIBOR. Referința la franci este cam cu 2 puncte procentuale mai mică decât cea pentru zloți - WIBOR.

Isărescu îndeamnă la calm după explozia cursului de schimb: Dacă deficitul este de 4,4% din PIB, terminăm discuția despre cursul de schimb. Deficitul extern vine din cel fiscal CITEȘTE ȘI Isărescu îndeamnă la calm după explozia cursului de schimb: Dacă deficitul este de 4,4% din PIB, terminăm discuția despre cursul de schimb. Deficitul extern vine din cel fiscal

Decizia instanței supreme din Polonia vine după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care la începutul lunii octombrie a decis că împrumuturile indexate în valută pot fi anulate, ceea ce înseamnă că debitorii ar fi trebuit să ramburseze creditele la un curs avantajos, dar dintr-o singură operațiune, în timp ce posibilitatea păstrării creditelor după conversia în monedă națională dar cu dobânzi de valută părea să fie exclusă. Ca în orice caz, însă, aplicarea deciziei se face după interpretarea instanțelor naționale.

Curtea poloneză interpretează, însă, decizia CJUE total în favoarea debitorilor, arată economiștii polonezi ai ING Bank Piotr Poplawski și Rafal Benecki.

“În motivarea sa, Curtea Supremă a scris că indexarea, o clauză considerată abuzivă, nu face parte din obiectul principal al contractului de credit. Astfel, odată ce este eliminată din contract (și capitalul în franci este efectiv convertit în zloți), creditul poate exista cu capital în zloți și dobânzi legate de LIBOR. Acest lucru este posibil pentru că obiectul principal al contractului este valoarea inițială a creditului (acum considerată în zloți și nu franci) și prețul creditului (dobânda în funcție de LIBOR CHF în acest caz), în loc de mecanismul de indexare”, arată analiștii ING.

Monedele din regiune s-au depreciat substanțial față de francul elvețian după declanșarea crizei financiare, mișcare ce a eliminat câștigurile clienților din dobânzile mai mici aferente acestor împrumuturi.

Pierderile din conversia valutară ar urma să fie suportate de către bănci, scriu analiștii ING, în timp ce varianta alternativă a conversiei capitalului și terminarea contractului ar fi fost nefavorabilă pentru clienți pentru că mulți dintre ei nu ar fi putut găsi finanțare pentru plata rămasă din capital.

Jurnaliștii polonezi ai Bloomberg scriu că decizia este și mai dăunătoare pentru bănci pentru că se referă la creditele denominate în valută și nu la cele indexate în valută, primele fiind considerate mai puțin riscante.

Erste vede România cu cea mai proastă situație a finanțelor publice din regiune și se așteaptă la o depreciere a leului la 4,85/euro. România o ia invers și poate fi retrogradată CITEȘTE ȘI Erste vede România cu cea mai proastă situație a finanțelor publice din regiune și se așteaptă la o depreciere a leului la 4,85/euro. România o ia invers și poate fi retrogradată

Decizia “sugerează că întregul portofoliu de credite ipotecare în valută este o amenințare pentru sectorul bancar”, spune analistul Bloomberg Intelligence Tomasz Noetzel.

Indicele bancar al Bursei de la Varșovia a căzut cu 2,5% până vineri, după pronunțarea instanței poloneze.

Chiar dacă decizia privește un singur caz, ar putea genera noi procese deschise de clienți, în condițiile în care numărul proceselor crește oricum rapid, cu un avans anual de 40% la jumătatea anului 2019, consideră ING. Pe de altă parte, analiștii arată că deciziile Curții Supreme nu s-au reflectat neapărat în judecata instanțelor de rang mai mic.

“Acest lucru devine și mai pronunțat, având în vedere că liniile trasate atât de CJUE și Curtea Supremă nu coincid în totalitate. CJUE a sugerat mai degrabă anularea contractelor decât păstrarea LIBOR pentru un împrumut denominat în zloți”, arată analiștii băncii olandeze.

ING și-a modificat prognoza de curs pentru anul viitor la 4,3 zloți/euro, de la un nivel fundamental de 4,2-4,25, ca urmare a riscurilor generate de împrumuturile în franci elvețieni, având în vedere că băncile au în bilanțuri credite în valută de circa 23 de miliarde de euro echivalent.

Cum Profit.ro a mai arătat, contractele semnate de debitorii din România sunt diferite față de cele din Ungaria și Polonia după modul în care au fost formulate, chiar dacă și aici debitorii au avut de suferit în egală măsură – sau chiar mai mult – după deprecierea monedei naționale.

Creditele în valută din România au fost semnate în valută de la început, sumele au fost puse la dispoziția împrumutatului în valută – chiar dacă în cazul francilor elvețieni s-a făcut apoi un schimb în euro pentru plata achiziției imobiliare -, și ratele au fost stabilite de la început în valută, cu plata în valută (debitorii au putut să meargă cu cash în valută la casierie pentru plata ratelor).

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
conversie credite franci elvetieni
polonia
cjue