Premieră: ING Bank a majorat avansul minim pentru creditele Prima Casă

Premieră: ING Bank a majorat avansul minim pentru creditele Prima Casă
scris 20 feb 2017

Banca olandeză ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casă, după ce la începutul anului a redus avansul la creditele ipotecare standard.

Sucursala ING este prima bancă din România care majorează avansul minim la creditele Prima Casă, principalul produs de creditare imobiliară din piață.

ING aduce avansul la Prima Casă foarte aproape de cel pentru creditele standard, redus de la 25% la 15% în urmă cu o lună, după ce banca a reanalizat efectele Legii privind darea în plată, care a determinat, anul trecut, aproape toate băncile să înăsprească condițiile de creditare.

Banca precizează, pe site-ul său, că finanțează până la 90% din valoarea de achiziție a unei locuințe, în timp ce celelalte bănci mari menționează o finanțare de până la 95%, ceea ce corespunde unui avans de 5%.

Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere CITEȘTE ȘI Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere

Prima Casă, modificată la începutul anului

Potrivit normelor de aplicare, finanțarea în cadrul programului este de maximum 95% din valoarea imobilului achiziționat, dar nu mai mult de 57.000 de euro pentru locuințele vechi, și de maximum 66.500 de euro pentru cele noi sau consolidate.

Programul a fost modificat la începutul anului, când Guvernul a acordat un nou plafon de 2,5 miliarde de lei. Garanția statului a scăzut la 40% din valoarea finanțării pentru locuințele vechi și a rămas la 50% pentru imobilele recepționate sau consolidate cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului, măsură prin care statul încearcă să împingă finanțarea spre locuințele mai noi.

ING s-a retras, în 2009, din Prima Casă, dar a reintrat în program. La acel moment, statul acoperea integral riscurile băncilor, însă băncile au continuat să crediteze și după ce garanția s-a redus la jumătate, începând cu 2010.

Statul a alocat un plafon de 2,94 miliarde de lei anul trecut, însă volumul total de garanții distribuite a fost mai mare, în urma unor realocări din 2015. Astfel, în 11 luni din 2016 statul a acordat aproape 33.000 de garanții în valoare totală de 3,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde de lei. Stocul de credite pentru locuințe a crescut anul trecut cu circa 10 miliarde de lei, astfel că peste 60% din finanțare s-a făcut cu subvenția de risc de la stat.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adică 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.

Băncile au depus 767 de cereri de plată pentru credite neperformante, din care statul a plătit 521, în valoare totală de 44 de milioane de lei. 130 de cereri au fost respine.

Dobânda la creditele noi Prima Casă este de circa 2,8%, în condițiile în care marja maximă permisă băncilor este de 2 puncte procentuale, la care se adaugă cotația Robor la 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank
prima casa
prima casa 2017