Președintele BCE Mario Draghi câștigă mai puțin decât șefii băncilor centrale din Belgia, Italia și Germania

Președintele BCE Mario Draghi câștigă mai puțin decât șefii băncilor centrale din Belgia, Italia și Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2016

Mario Draghi este președintele Băncii Centrale Europene (BCE), dar nu și cel mai bine plătit șef de bancă centrală din zona euro, fiind depășit de guvernatorii instituțiilor financiare de profil din Belgia, Italia și Germania, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele BCE are o remunerație anuală de 386.000 de euro, în timp de șeful băncii centrale din Belgia, Jan Smets, este cel mai bine plătit, cu circa 480.000 de euro. În schimb, guvernatorul băncii centrale a Lituaniei, Vitas Vasiliauskas, este ultimul pe listă, câștigând de șase ori mai puțin decât Smets, scrie News.ro.

Nu există un model clar pentru remunerațiile guvernatorilor. Economia belgiană reprezintă abia o optime din cea germană și totuși Smets câștigă de 10 ori mai mult față de președintele Bundesbank, Jens Weidmann.

În Cipru, una dintre cele mai mici economii din zona euro, șeful băncii centrale este plătit mai bine decât cel din Spania, a patra mare economie din regiune.

Luxemburgul, una dintre cele mai bogate națiuni din uniunea monetară, în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor, ocupă o poziție relativ scăzută în listă, guvernatorul băncii centrale, Gaston Reinesch, încasând 181.000 de euro în 2015.

Raiffeisen se așteaptă la eliberarea cheltuielilor de 39 de mil. euro pe darea în plată, după decizia CCR CITEȘTE ȘI Raiffeisen se așteaptă la eliberarea cheltuielilor de 39 de mil. euro pe darea în plată, după decizia CCR

În afara zonei euro, situația este asemănătoare. Astfel, în timp de guvernatorul Băncii Angliei primește 480.000 de lire sterline (599.000 de dolari) plus beneficii pentru locuință, omoloaga sa americană, șefa Rezervei Federale, Janet Yellen, a câștigat anul trecut 199.700 de dolari.

Salariul guvernatorului Băncii Naționale a Elveției, Thomas Jordan, a fost anul trecut de 876.000 de franci elvețieni (867.000 dolari) plus un permis anual pentru călătoriile cu trenul.

Remunerațiile șefilor băncilor centrale sunt mult mai mici comparativ cu cele ale directorilor băncilor pe care le supraveghează.

Directorul general al Deutsche Bank, John Cryan, a câștigat anul trecut 1,9 milioane de euro, chiar dacă a renunțat la bonusuri, în timp ce omologul său de la BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe, a primit un pachet de compensații de circa 3,5 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
mario draghi