Profit.ro Piața de Capital.forum. Ministerul Finanțelor: Străinii au investit masiv în titluri de stat în lei în ultimele luni și au împins în jos dobânzile, ceea ce reduce interesul statului pentru un nou împrumut de pe extern în acest an

Profit.ro Piața de Capital.forum. Ministerul Finanțelor: Străinii au investit masiv în titluri de stat în lei în ultimele luni și au împins în jos dobânzile, ceea ce reduce interesul statului pentru un nou împrumut de pe extern în acest an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 iun 2023

Achizițiile mari ale nerezidenților de titlurile de stat în lei emise de Ministerul Finanțelor împing în jos costurile la care se împrumută statul de pe piața internă și reduc interesul instituției pentru o nouă ieșire pe piața externă în acest an. La acest interes mai limitat pentru un eventual nou împrumut în valută contribuie și gradul ridicat de prefinanțare, fiind asigurat deja circa 60% din necesarul planificat pentru tot anul, a transmis Bogdan Zincă, șef Serviciu Contractare Datorie, Ministerul Finanțelor, la Profit.ro Piața de Capital.forum Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor - Ediția a III-a.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Bursa de Valori București și ING Bank, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

O nouă ieșire pe piețele externe în această toamnă a fost vehiculată ca o opțiune, dar, în contextul în care statul s-a împrumutat destul de mult și în condiții bune de pe piața internă, a devenit treptat mai mult o variantă de rezervă. Statul s-a împrumutat de pe piețele externe în prima parte a anului, stabilind chiar un nou record în luna ianuarie.

"Din punct de vedere al dobânzilor, comparativ cu începutul anului avem o scădere de randamente pe toată curba, accentuat pe segmentul cinci ani sau mai lung, acolo s-au înregistrat scăderi de 100-150 de puncte de bază. Interesul nerezidenților a fost masiv. Raportat la regiune, țările cu care ne comparăm în mod constant, Ungaria și Polonia, spread-urile noastre sunt mult reduse. Față de Polonia avem un spread de 70-80 de puncte de bază. Acum, și costurile noastre de împrumut în monedă națională comparativ cu moneda euro sunt mult diminuate, iar din acest motiv emisiunile pe piețele externe nu mai prezintă niște condiții de cost raportat la moneda locală. Ca să concluzionez, sentimentul este pozitiv, nerezidenții cumpără datorie emisă de România", a spus Zincă.

Ministerul Finanțelor extinde perioada de depunere a candidaturilor pentru recrutarea primilor membri ai consiliului și directoratului Băncii de Investiții și Dezvoltare CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor extinde perioada de depunere a candidaturilor pentru recrutarea primilor membri ai consiliului și directoratului Băncii de Investiții și Dezvoltare

Potrivit acestuia, la cinci luni statul are deja asigurat circa 60% din necesarul de finanțare pentru tot anul.

"La cinci luni, necesarul de finanțare este acoperit în proporție de peste 60%. Am accesat, pe lângă piața locală și piața internațională, am avut emisiuni denominate și în euro și dolari. În continuare este o cerere pentru titlurile de stat emise de România, randamentele sunt în scădere. Suntem în situația în care pentru a ne acoperi planul de finanțare, putem lua din piață mai puțin decât avem de plătit", a afirmat reprezentantul ministerului.

Potrivit calculelor Profit.ro, Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 96,2 miliarde de lei în primele cinci luni din acest an, după ce în luna mai a luat finanțări, de la investitori mari (bănci și fonduri de investiții), dar și de la populație, de 12,1 miliarde de lei. Mai mult de jumătate din total, 55,3 miliarde lei, sunt sume obținute doar în ianuarie, lună care reprezintă și recordul lunar în materie de împrumuturi pentru statul român.

Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei - 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență. Împrumuturile mari din primele luni ale anului au determinat și o concentrare consistentă de costuri cu dobânzi în cheltuielile statului în aceste luni, dar estimarea pentru întreg anul rămâne la 27,8 miliarde lei, similar cu anul trecut. Statul a împrumutat foarte mult în ianuarie, 55,3 miliarde lei, și a prefinanțat astfel o bună parte din necesarul de împrumut din 2023, pentru a profita de condițiile bune din piața financiară la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor