Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale - Senator USR: Nu ați tăiat nicio pensie specială. Reprezentant PSD: Ipocrizia USR nu are limite. Senator AUR: Nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale

Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale - Senator USR: Nu ați tăiat nicio pensie specială. Reprezentant PSD: Ipocrizia USR nu are limite. Senator AUR: Nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2023

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Proiectul a fost adoptat de Senat pentru că fusese modificat semnificativ în Camera Deputaților și s-a dorit, astfel, să se evite un posibil atac la CCR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Președintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD) a delcarat despre Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important și în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale, scrie News.ro.

Checklist pentru când veți cumpăra următorul apartament CITEȘTE ȘI Checklist pentru când veți cumpăra următorul apartament

”Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizații și pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru șase categorii”, a spus Rotaru.

El a precizat că Senatul a adoptat proiectul în luna martie, iar Camera Deputaților a adoptat proiectul în iunie 2023.

”În vedere respectării principiului bicameralismului (..) întrucât Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat prevederi care produc, cumulativ, existența unor deosebiri majore de ocnținut juridic și existența unei configurații semnificatiiv diferite între formele adoptate de cele două Camere, încălcându-se criteriile CCR, pentru respectarea principiului bicameralismului s-a decis transmiterea legii Senatului pentru ca acesta să dezbată și să se pronunțe asupra textelor noi introduse”, a mai spus președintele comisiei de muncă.

Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanții USR.

”Nu puteți fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu ați tăiat nicio pensie specială. Nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu ați respectat jalonul. Ca să fie și mai clar - nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, așa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău.

Senatorul Radu Oprea, ministru al Economiei, a dedlcarat în plen că ”ipocrizia USR nu are limite”.

Cristian Popescu Piedone și-a reluat mandatul de primar, după ce a fost eliberat din închisoare: În Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetățeanului. Mă apuc de muncă, chiar de astăzi CITEȘTE ȘI Cristian Popescu Piedone și-a reluat mandatul de primar, după ce a fost eliberat din închisoare: În Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetățeanului. Mă apuc de muncă, chiar de astăzi

”Vă aduc aminte că ați avut Ministerul Justiției, nu ați făcut nimic, nu ați mișcat un deget, chiar nu vă este rușine? Așa ceva nu credeam că există în Parlamentul României. Noi facem astăzi ceea ce trebuia făcut de mult timp, vom aduce echilibru în societate, vom răspunde unei probleme care a produs revoltă în rândul cetățenilor, pentru că inegalitățile întotdeauna sunt cele care stârnesc aceatsă revoltă”, a spus Oprea, precizând că proiectul este discutat cu Comisia Europeană și toate procedurile au fost acceptate iar prin adoptare, proiectul va face ca toți banii din PNRR să ajungă în bugetul României.

Claudiu Tîrziu (AUR) a spus la rândul lui că prin această lege nu se rezolvă de fapt nimic.

”Nu se trece pe contributivitate, nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale, se mai reduc niște lucruri pe ici pe colo”, a spus senatorul AUR.

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Propunerea legislativă vizează pensiile speciale și a fost nevoie să se întoarcă la Senat, deoarece „amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conținut juridic”, față de forma pe care a adoptat-o Senatul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii speciale
usr
aur