Rezervele valutare la BNR au crescut cu 361 de milioane de euro în septembrie, o premieră de la începutul anului

Rezervele valutare la BNR au crescut cu 361 de milioane de euro în septembrie, o premieră de la începutul anului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 oct 2018

Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au crescut cu 361 de milioane de euro la 31,42 de miliarde de euro la finele lunii septembrie comparativ cu luna precedentă. Este prima creștere a rezervei valutare după luna februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În rezervă au intrat 1,41 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele. Au ieșit 1,06 miliarde de euro, sume reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele, potrivit unui comunicat de presă al băncii centrale.

Din rezervă au fost plătite ratele scadente la datoria publică în valută de 199 de milioane de euro luna trecută, iar în octombrie plățile însumează 409 milioane de euro.

FOTO Piraeus Bank dezvăluie noul logo după decizia redenumirii în First Bank CITEȘTE ȘI FOTO Piraeus Bank dezvăluie noul logo după decizia redenumirii în First Bank

Rezerva valutară a fost în continuă scădere începând cu finele lunii februarie, când un împrumut extern de 2 miliarde de euro aducea totalul rezervei valutare la 35 de miliarde de euro.

Adâncirea deficitului de cont curent a pus presiune pe cursul de schimb, astfel că o parte din bani au fost cheltuiți de BNR pentru susținerea leului, ceea ce a adus una dintre cele mai bune performanțe din regiune pentru moneda românească, deși țările europene din afara zonei euro au contul curent echilibrat sau chiar excedentar.

Ministerul Finanțelor plănuiește să iasă cu o nouă emisiune de obligațiuni pe piața externă în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva valutara
bnr