România a ieșit să se împrumute în euro de pe piețele externe

România a ieșit să se împrumute în euro de pe piețele externe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 apr 2017

Ministerul Finanțelor a ieșit luni pe piețele externe pentru a se împrumuta prin vânzarea de obligațiuni. România intenționează să lanseze o nouă emisiune de eurobonduri cu maturitatea de 10 ani și să redeschidă o emisiune deja existentă, a cărei scadență este programată pentru 2035.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțele au anunțat și randamentul indicativ pentru cele două tranșe de eurobonduri, la 1,85 puncte procentuale peste rata mid-swap în cazul noii emisiuni pe 10 ani, în timp ce pentru obligațiunile cu maturitate în 2035 randamentul a fost anunțat la aproximativ 3,65%, a declarat unul dintre aranjori pentru Reuters. Inițial, statul român a împrumutat 1,25 miliarde de euro prin această emisiune de obligațiuni, la un randament de 3,875%.

Subscrieri pentru bond-urile României se pot face în cursul zilei de luni, prin intermediul Barclays, Citigroup, Erste Group, ING și Societe Generale.

Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, a declarat pentru Profit.ro la începutul anului că Guvernul va împrumuta anul acesta 3 miliarde de euro de pe piețele externe. Emisiunile de eurobonduri vor fi, cel mai probabil, în prima jumătate a anului, pentru a beneficia de dobânzile încă mici până la o eventuală înăsprire a politicii monetare a Băncii Centrale Europene, a spus Nanu.

"La eurobonduri vrem maturități cât mai lungi, să extindem durata, peste 10 ani, pentru că astfel se reduce necesarul de finanțare brut", a afirmat, la momentul respectiv, Nanu.

Finanțele au termen 25 aprilie ca să trimită Comisiei Europene un plan de măsuri în vederea respectării țintei de deficit CITEȘTE ȘI Finanțele au termen 25 aprilie ca să trimită Comisiei Europene un plan de măsuri în vederea respectării țintei de deficit

Anul trecut, statul viza să atragă 3 miliarde euro de pe piețele internaționale, dar a împrumutat 3,25 miliarde euro. Ministerul Finanțelor a atras în 2016, în luna februarie, 1,25 miliarde euro de pe piețele financiare externe, apoi 1 miliard euro în mai și încă 1 miliard de euro în septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
ministerul finantelor
imprumut
eurobonduri