Ministrul Finanțelor: Guvernul este gata să reducă cheltuielile dacă va constata depășirea țintei de deficit bugetar

Ministrul Finanțelor: Guvernul este gata să reducă cheltuielile dacă va constata depășirea țintei de deficit bugetar
scris 15 mar 2017

Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depășirea țintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel încât România să nu depășească acest nivel, în condițiile în care datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la lansarea raportului economic pentru România în 2017, al Comisiei Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis și Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, în februarie, ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depășească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018. Ei au cerut ca Executivul să anunțe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar, scrie News.ro.

Viorel Ștefan consideră însă că Executivul este pregătit să ia măsurile necesare pentru a evita o astfel de situație.

”Guvernul și-a anuntat intenția de a rămane în ținta de 3% deficit din PIB. Datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB. Guvernul este gata sa intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depășirea țintei de deficit”, a declarat Ștefan.

Irlanda s-a plâns la Bruxelles că rivalii europeni joacă incorect pentru atragerea investitorilor care caută sedii post-Brexit. Germania încearcă să convingă că accentul irlandezilor face de neînțeles engleza CITEȘTE ȘI Irlanda s-a plâns la Bruxelles că rivalii europeni joacă incorect pentru atragerea investitorilor care caută sedii post-Brexit. Germania încearcă să convingă că accentul irlandezilor face de neînțeles engleza

Ministerul Finanțelor consideră că scrisoarea transmisă de Comisia Europeană arată doar o precupare, iar diferența dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra "deviații semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanța structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 și 2018. Această situație ar fi provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creșteri de pensii și salarii, spun oficialii CE.

viewscnt
Afla mai multe despre
viorel stefan
deficit bugetar