Anul trecut a adus un avans de peste 13% al activelor bancare, mai mare decât în precedenții ani. Evoluția vine, însă, mai ales pe fondul creditării statului, care a încheiat anul trecut cu un deficit record de peste 9% din PIB. Afacerile unor bănci aproape au stagnat anul trecut în termeni de volum, în timp ce altele și-au mărit considerabil bilanțul și au modificat Top 10. Pentru prima oară de la privatizarea marilor bănci de stat sunt din nou trei bănci cu capital românesc în Top 10, dintre care două sunt tot de stat, arată datele publicate de BNR.
Banca Transilvania și-a consolidat poziția de lider anul trecut și a ajuns la o cotă de piață de aproape 18% cu active de aproape 103,4 miliarde de lei. Banca cu sediul în Cluj și-a majorat activele cu aproape 18%, mai rapid decât competitorii de la vârf, și se află pe primul loc în clasament începând cu 2018, după o creștere accelerată prin achizițiile Volksbank și Bancpost, dar și din extinderea organică a porfotofoliului.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Banca Comercială Română, controlată de grupul Erste, a a pierdut ușor din cota de piață până la 14,2%, deși și majorat activele până la 79,5 miliarde de lei. Banca cu capital francez BRD a pierdut de asemenea câteva puncte de bază din cotă și a ajuns la 11%, cu active în creștere cu 10% la 61,6 miliarde de lei.
ING Bank și-a continuat creșterea rapidă din ultimii ani și după un avans de 20% a activelor a ajuns la 53,5 miliarde de lei, ceea ce corespunde unei cote de aproape 9,6%, În 2018 olandezii erau pe locul 6.
Raiffeisen Bank a crescut mai rapid decât competiția și cu un avans de aproape 20% a activelor a ajuns pe locul 5 – active de 51,3 miliarde de lei. Banca cu capital austriac și-a recuperat locul 5 pierdut anul trecut în fața UniCredit Bank.
Bilanțul UniCredit a crescut cu doar 2% anul trecut până la 45,4 miliarde de lei, și banca cu capital italian a pierdut astfel circa 0,9 puncte din cota de piață până la 8,1%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ John McAfee, creatorul softului antivirus, s-a sinucis. Acuzat de fraude cu criptomonedeBanca cu capital de stat CEC Bank a rămas pe locul 7, dar a avut un avans de peste un sfert a activelor, ceea ce i-a adus o cotă de piață cu 0,8 puncte procentuale mai mare la 7,4%. CEC a primit anii trecuți o majorare de capital substanțială de la stat.
Alpha Bank, singura bancă cu capital grecesc rămasă în România, a rămas pe locul 8, după o stagnare a activelor la 17,9 miliarde de lei.
Banca cu capital ungar OTP Bank a rămas pe locul 9, după un avans de 12% a activelor, sub ritmul din anii anteriori. OTP are active de 14,8 miliarde de lei și o cotă de 2,95%. Garanti BBVA pe care OTP căuta să o cumpere - dar tranzacția a fost anulată din cauza prețului prea mare cerut -, a căzut de pe locul 10 pe locul 12, după o scădere de 1,7% a activelor.
Eximbank, bancă deținută de stat, a urcat în locul Garanti în clasament după o creștere de peste jumătate a portofoliului până la 11,8 miliarde de lei, în contextul atipic al anului trecut.
Citibank Europe a rămas pe locul 11, cu afaceri în creștere. De asemenea, Libra Internet Bank a crescut cu peste 12% volumul bilanțului și a ajuns pe locul 13 de pe 15., cu o cotă de 1,3%. First Bank a avut un avans de peste 14%, după ce a cumpărat și Leumi și a ajuns astfel pe 14 de pe 16.
CITEȘTE ȘI FOTO Noua bancnotă de 50 de lire sterline, care îl omagiază pe Alan Turing, a intrat în circulație în Marea BritanieBanca Românească, cumpărată de Eximbank, dar care operează sub nume propriu, și-a redus afacerile anul trecut și bilanțul a scăzut cu 2,7% la 6,5 miliarde de lei. tot o scădere de active a înregistrat și Intesa Sanpaolo, care este ultima bancă cu o cotă de peste 1%.
În partea de jos a clasamentului Vista Bank, BRCI și Alior au înregistrat creșteri notabile ale bilanțurilor, dar de la o bază redusă.