UniCredit, profit în creștere cu 45% în România

UniCredit, profit în creștere cu 45% în România
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 mai 2023

Grupul italian UniCredit a înregistrat un profit de 64 de milioane de euro în România în primul trimestru din 2023, în creștere cu 44,5% față de aceeași perioadă din 2022, rezultat ajustat cu diferențele de curs valutar. Veniturile din dobânzi au crescut cu 29%, în timp ce provizioanele pentru riscul de credit au rămas reduse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 29% față de primul trimestru din 2022 la 99 de milioane de euro, dar sunt în scădere față de nivelul de 104 milioane de euro înregistrat în trimestrul al patrulea, arată datele publicate la Milano.

Veniturile din comisioane au crescut cu 11% la 37 de milioane de euro, în timp ce cele din tranzacționare au sărit de la 4 milioane de euro la 13 milioane de euro.

În total, veniturile au crescut cu 30% la 149 de milioane de euro față de T1 2022, fiind însă în încetinire față de nivelul înregistrat în T4 (158 de milioane de euro).

Costurile cu angajații au crescut cu 11% la 28 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile administrative generale au sărit cu 12% la 16 milioane de euro.

Vladimir Kalinov, vicepreședinte Raiffeisen Bank: Când ai nevoie de un credit, pune deoparte banii pentru primele șase rate, ca să poți plăti în continuare dacă rămâi fără venituri CITEȘTE ȘI Vladimir Kalinov, vicepreședinte Raiffeisen Bank: Când ai nevoie de un credit, pune deoparte banii pentru primele șase rate, ca să poți plăti în continuare dacă rămâi fără venituri

În total, costurile operaționale au crescut cu o zecime la 52 de milioane de euro.

Costurile cu provizioanele de risc au fost de 5 milioane de euro, față de un venit de 2 milioane de euro în T1 2022, respectiv un cost de 31 de milioane de euro în T4.

Profitul net operațional a crescut cu 32% la 92 de milioane de euro, iar cel net cu 44,5% la 64 de milioane de euro.

Raportul cost/venit s-a îmbunătățit de la 41,1% la 34,8%, unul dintre cele mai bune din sistemul bancar românesc.

Creditele în sold au crescut cu 9,4% față de T1 2022 la 7,6 miliarde de euro, o dinamică sub rata inflației, de 14,5% la finele lunii martie.

Depozitele de la clientelă au crescut cu 7,7% la 9,1 milioane de euro.

UniCredit avea 3.360 de angajați în România la finele lunii martie și 142 de unități.

La nivel de grup, UniCredit a înregistrat un profit net de aproape 2,1 miliarde de euro, în creștere de la 274 de milioane de euro față de aceeași perioadă din 2022, când înregistra mari pierderi pe afacerea din Rusia.

GRAFICE Bate crivățul în afacerile noi ale băncilor. Creditul de consum începe să înghețe, cel ipotecar a răcit. Doar împrumuturile în valută pentru firme au febra de dinainte de criza financiară CITEȘTE ȘI GRAFICE Bate crivățul în afacerile noi ale băncilor. Creditul de consum începe să înghețe, cel ipotecar a răcit. Doar împrumuturile în valută pentru firme au febra de dinainte de criza financiară

Veniturile grupului au crescut cu 18,3% la 5,93 miliarde de euro, în timp ce costurile operaționale au rămas constante la 2,33 miliarde de euro.

Costurile cu provizioanele de risc s-au redus de la 1,28 miliarde de euro la 93 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
rezultate unicredit
unicredit bank romania