VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari

Inquam Photos/Octav Ganea

scris 29 apr 2020

Ministerul Finanțelor intenționează să propună în Guvern un program prin care să acorde marilor companii private credite cu posibilitatea de a le converti în acțiuni dacă societatea nu le poate achita, în timp ce pentru companiile de stat care au nevoie de finanțări este luată în calcul varianta capitalizării directe, a declarat ministrul de resort, Florin Cîțu, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

"Ne uităm și asta este propunerea pe care o voi face în Guvern, ca în cazul unor credite foarte mari și sofisticate, unde avem de-a face cu companii care au trezorerii cu oameni specializați, aceste produse senior loan să vină cu această garanție, ca dacă nu pot fie plătite, statul să intre în acționariat. Avem și companii de stat care au nevoie de finanțări, cum este Tarom, iar acolo putem să facem o majorare de capital. Este cel mai bun mod și arăți încredere (ca stat, n.r.) când vii într-un parteneriat lângă o companie. Aceste lucruri s-au făcut și se fac peste tot în lume", a spus ministrul.

Finanțările pentru marile companii vor avea, de asemenea, o serie de facilități, dar și condiții legate de restructurarea afacerii.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii din turism atenționează: Ne trebuie urgent scenarii. \ CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii din turism atenționează: Ne trebuie urgent scenarii. "Nu își asumă nimeni curajul, toate sunt calculate în câte voturi se pierd sau se câștigă!". Ce prețuri vor fi la vară

"Produsele pe care le facem pentru companii mari merg pe același principiu de bază, încercăm subvenționarea dobânzii, garanția creditului până la un anumit plafon, de 80-90%, dar vom adăuga și alte condiționalități, pentru că de multe ori acolo vrei să vezi și un plan de reformă. De aceea lucrurile sunt mai complicate când este vorba despre companii mari", a arătat acesta.

Cîțu a anunțat, duminică seara, că analizează posibilitatea unui nou program de susținere a firmelor cu dificultăți de finanțare, prin care să acorde acestora împrumuturi ce pot fi convertite ulterior în acțiuni, dar nu a furnizat detalii. Programul ar urma să fie aplicat și companiilor listate în prezent la bursă.

Guvernul a introdus deja mai multe măsuri de sprijinire a mediului de afaceri și populației, cum sunt finanțările acordate IMM prin programul IMM Invest și șomajul tehnic suportat de stat, prin care susține persoanele afectate, dar ajută și firmele să-și păstreze angajații.

Premierul Ludovic Orban a declarat, săptămâna trecută, că după modelul programului IMM Invest, prin care sunt acordate întreprinderilor mici și mijlocii garanții de stat pentru credite destinate investițiilor sau asigurării capitalului de lucru, Guvernul va asigura și marilor companii astfel de împrumuturi. ”Așa cum pentru întreprinderile mici și mijlocii am stabilit un mod de susținere prin intermediul programului IMM Invest, și anume credite pentru capital de lucru și credite pentru investiții, garantate de stat și cu dobândă subvenționată, la fel pregătim măsuri și pentru companiile mari, de susținere, de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru și eventual pentru diferite investiții”, a declarat premierul Orban la televiziunea publică.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
finantari
credite
garantii de stat
ministerul finantelor
florin citu