Băncile europene majorează semnificativ recompensele acordate acționarilor

Băncile europene majorează semnificativ recompensele acordate acționarilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Băncile europene ar urma să acorde anul acesta acționarilor sume record, de 120 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), în dividende și răscumpărări de acțiuni, distribuind mai mult din profitul ridicat înregistrat în urma majorării dobânzilor, susțin analiștii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Luni, Bank of Ireland a anunțat majorare recompenselor acordate acționarilor, alăturându-se instituțiilor financiare, cum ar fi BNP Paribas, Deutsche Bank și Santander, care au promis mai mult numerar investitorilor lor, scrie Agerpres.

Business-ul Tara Interactive a depășit 1,2 milioane de euro: Vedem în piață un optimism moderat, cea mai mare provocare ținând de recrutare sau de retenția angajaților CITEȘTE ȘI Business-ul Tara Interactive a depășit 1,2 milioane de euro: Vedem în piață un optimism moderat, cea mai mare provocare ținând de recrutare sau de retenția angajaților

Luna trecută, grupul elvețian UBS s-a angajat să reia programul de răscumpărare de acțiuni, în timp ce banca Monte dei Paschi di Siena, deținută de statul italian, a anunțat că va plăti dividende pentru prima dată în ultimii 13 ani.

UniCredit SpA a raportat luna aceasta un profit peste așteptări, ceea ce permite grupului bancar italian să majoreze recompensele acordate acționarilor pentru anul 2023 până la 8,6 miliarde de euro, un nou nivel de referință pentru băncile europene.

"Intenționăm să distribuim acționarilor o sumă totală de 8,6 miliarde de euro pentru 2023, sau 100% din profitul net, în funcție de obținerea aprobărilor necesare, în creștere cu 3,35 miliarde de euro comparativ cu anul anterior. Începând din 2021, am distribuit acționarilor 17,6 miliarde de euro, grație unei generări de capital extrem de solide și sustenabilității randamentelor", a declarat directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel.

În rândul băncilor din Europa, plata dividendelor pentru 2024 va totaliza aproape 80 miliarde de euro, iar cu răscumpărările de acțiuni recompensele acordate acționarilor ajung la 120 miliarde de euro, un nivel ridicat record, estimează analiștii de la Bank of America (BofA).

În următoarele 15 luni băncile ar urma să plătească în total 172 miliarde de euro - aproximativ 17% din capitalizarea lor bursieră, conform BofA.

Analiștii de la UBS previzionează că principalele 50 de bănci europene vor avea un randament preconizat al dividendelor de 7,3% în 2024, în creștere de la 5,8% în 2022. Dar acest randament ar urma să scadă la 7,2% în 2025 și apoi să ajungă la 7,4% în 2026, previzionează UBS.

Creșterea profitabilității a permis băncilor să majoreze recompensele acordate investitorilor și, de asemenea, a impulsionat și cotația acțiunilor lor, un index bursier care regrupează acțiunile băncilor a înregistrat anul trecut un avans de aproximativ 20%. Chiar dacă creșterea semnificativă a profiturilor va fi dificil de repetat în acest an, multe bănci sunt optimiste că creșterea veniturilor din comisioane le va permite să continue să își crească rezultatul final.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
recompense