Barclays va răscumpăra instrumente financiare de până la 17,6 miliarde de dolari, vândute cu încălcarea reglementărilor din SUA

Barclays va răscumpăra instrumente financiare de până la 17,6 miliarde de dolari, vândute cu încălcarea reglementărilor din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2022

Barclays a publicat termenii pentru răscumpărarea unor instrumente financiare în valoare de până la 17,6 miliarde de dolari, vândute cu încălcarea reglementărilor din SUA, fiind posibil să ofere investitorilor o primă peste valoarea lor nominală, pentru a rezolva o eroare care a stricat primul an de mandat al directorului general C.S. Venkatakrishnan, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Banca a spus că așa-numita ofertă de reziliere va începe de la 1 august și va fi deschisă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare din SUA, scrie News.ro.

GRAFICE Creditarea a continuat să accelereze în iunie, mai ales în rândul companiilor. Depozitele în lei scad. Masa monetară încetinește CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea a continuat să accelereze în iunie, mai ales în rândul companiilor. Depozitele în lei scad. Masa monetară încetinește

Barclays nu a dezvăluit imediat cât va costa în total răscumpărarea, ci a stabilit care ar putea fi termenii așteptați ai tranzacției.

Instituția financiară va despăgubi atât deținătorii actuali ai titlurilor, cât și pe cei din trecut, care au vândut titlurile între timp, oferind o listă a celor peste 3000 de titluri afectate.

Este de așteptat ca Barclays să aloce aproape 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) penru litigii și acuzații de conduită în al doilea trimestru, în principal pentru a acoperi costurile care decurg din eroare, potrivit estimărilor analiștilor publicate de bancă înainte de raportarea rezultatelor financiare, joi.

Analiștii se așteaptă ca respectivele costuri să fie oarecum compensate de un acoperire plasată de Barclays odată ce a identificat prima dată problema supraemisiunii, analiștii bancari ai Credit Suisse estimând un câștig de 720 de milioane de lire sterline datorită acestei acoperiri.

Banca a declarat pe 28 martie că a supravândut o serie de instrumente complexe structurate și tranzacționate la bursă, depășind cu aproximativ 75% limita de 20,8 miliarde de dolari convenită cu autoritățile de reglementare din Statele Unite.

Cumpărătorii de titluri, considerate ”titluri de valoare neînregistrate”, în conformitate cu legislația SUA, aveau dreptul de a cere Barclays să răscumpere investițiile la prețul inițial plus dobânda.

Barclays a alocat anterior 540 de milioane de lire sterline unor provizioane pentru costurile așteptate ale ofertei de răscumpărare.

Directorul general C.S. Venkatakrishnan, care a ocupat funcția de director de risc al grupului în perioada supraemiterii, când a început, în februarie 2021, a ordonat, de asemenea, o investigație externă pentru a descoperi cauzele încălcării.

Într-o declarație anterioară din 23 mai, Barclays a spus că răspunderea sa finală va depinde de o combinație de factori ”inclusiv, dar fără a se limita la” condițiile pieței și numărul deținătorilor de titluri care acceptă acea ofertă.

Există, de asemenea, puțină vizibilitate asupra mărimii amenzilor pe care autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie le pot impune sau dacă cumpărătorii de titluri anulate depun acțiuni civile împotriva băncii, pentru obținerea unei despăgubiri suplimentare pe lângă prețul plătit pentru titlurile de valoare, a spus banca.

Venkat, care a preluat conducerea băncii în noiembrie, a descris chestiunea ca fiind ”deosebit de supărătoare”, având în vedere timpul și banii pe care banca le-a investit pentru a înăspri controlul riscurilor din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
barclays
instrumente financiare