BCE a vândut obligațiunile pe care le deținea la Steinhfoff, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, după ce valoarea titlurilor s-a prăbușit din cauza acuzațiilor de fraudă

BCE a vândut obligațiunile pe care le deținea la Steinhfoff, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, după ce valoarea titlurilor s-a prăbușit din cauza acuzațiilor de fraudă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 ian 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) a vândut obligațiunile pe care le deținea la retailerul german de mobilă Steinhfoff, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, pierzând, cel mai probabil, aproximativ jumătate din suma investită pentru cumpărarea acestora, potrivit estimărilor Reuters.

Valoarea acțiunilor și obligațiunilor emise de Steinhfoff s-a prăbușit luna trecută în urma unui scandal contabil care a dus la demisia directorului general și la retrogradarea ratingului companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

BCE nu face publice prețurile la care cumpără și vinde titluri, însă, săptămâna trecută, obligațiunile emise de Steinhfoff pierduseră mai mult de jumătate din valoarea de la momentul emisiunii, în luna iulie.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Deși obligațiunile emise de Steinhoff aveau o pondere nesemnificativă în portofoliul BCE, faptul că instituția europeană a fost nevoită să vândă titlurile pentru a-și limita pierderile readuce în centrul atenției îngrijorările legate de structura programului de achiziții din zona euro.

Achizițiile de obligațiuni emise de companii sunt o componentă redusă a programului de relaxare cantitativă derulat de BCE, însă ponderea acestor titluri a urmat o tendință de creștere. Cumpărarea de datorii private vizează reducerea costurilor de împrumut pentru companii, însă criticii susțin că acestea îmbogățesc companiile mari, punând în pericol fondurile publice.

BCE a început să cumpere obligațiuni emise de companii în vara anului 2016, în speranța că le va încuraja astfel să împrumute și să cheltuiască, o nouă încercare a băncii de a relansa o inflație extrem de scăzută în zona euro.

Compania americană PHI Group pregătește un plan complex de investiții în Transilvania, după achiziții în Vietnam și Thailanda CITEȘTE ȘI Compania americană PHI Group pregătește un plan complex de investiții în Transilvania, după achiziții în Vietnam și Thailanda

Steinhoff este printre cei mai mari retaileri de mobilă și îmbrăcăminte din lume, având o rețea de peste 12.000 de magazine în mai mult de 30 de țări.

Portofoliul holdingului include companii de mobilă, fashion, produse de uz casnic, dar și dealeri auto și acțiuni la compania care deține franciza Hertz, cea mai mare afacere de închiriat mașini la nivel global. Printre mărcile din portofoliu se află Ackermans, Mattress Firm, Plush, Pepco, Shoe City și Kika.

În România, Steinhoff este prezent, printre altele, cu mărcile Kika - fiind proprietarul retailerului austriac de mobilă și decorațiuni - și Pepco, brand polonez sub care sunt comercializate produse cu discount, cu afaceri pe piața românească de peste 335 milioane lei.

Steinhoff deține acțiuni și la compania de investiții imobiliare Atterbury Europe, cu care omul de afaceri Iulian Dascălu s-a asociat în vară pentru dezvoltarea ansamblului de birouri Openville Timișoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
steinhoff
retailer
mobila
kika
pepco
retail
bce
obligatiuni
achizitii