BCE majorează la 1,35 trilioane de euro achizițiile de active în contextul pandemiei

BCE majorează la 1,35 trilioane de euro achizițiile de active în contextul pandemiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 iun 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat programul de achiziții de urgență în perioada pandemiei până la 1.350 miliarde de euro, în încercarea de a stimula relansarea economiilor din zona euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Programul de achiziții de active în regim de urgență a fost lansat în luna martie, cu un plafon inițial de 750 miliarde de euro.

“În replică la revizuirea în scădere a inflației (…) extinderea programului de achiziții de urgență în pandemie va înlesni și mai mult relaxarea poziției de politică monetară, sprijinind condițiile de finanțare în economia reală, în special pentru întreprinderi și gospodării”, arată BCE într-un comunicat remis la finele ședinței de politică monetară de joi.

GRAFIC Acțiunile bancare catapultează bursa pe noi maxime post-COVID. Pe termen scurt, cea mai mare parte din revenire s-a consumat, avertizează un investitor CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile bancare catapultează bursa pe noi maxime post-COVID. Pe termen scurt, cea mai mare parte din revenire s-a consumat, avertizează un investitor

Perioada cumpărărilor de active în cadrul programului a fost prelungită până “cel puțin” pe 21 iunie.

Consiliul BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv -0,50%.

Euro s-a apreciat în raport cu dolarul după anunțul BCE. Reacția în piețele de capital nu a fost imediat vizibilă, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați de perspectiva tensionării relațiilor comerciale SUA-China.

Indicele Stoxx Europe 600, care se deprecia cu 0,50% înaintea publicării deciziilor BCE, era în coborâre cu 0,23% față de referință în jurul orei 15:00 (ora României).

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
achizitii active
pandemie coronavirus
masuri pandemie
achizitii obligatiuni
relansare economii