BCE permite fondului Atlante să preia controlul la Veneto Banca

BCE permite fondului Atlante să preia controlul la Veneto Banca
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2016

Questio Capital Management, entitatea care gestionează Atlante (fondul public italian de sprijinire a sectorului bancar), a anunțat miercuri că Banca Centrală Europeană și-a da acordul pentru ca Atlante să preia o participație de peste 50% din acțiunile Veneto Banca, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Veneto Banca, prezentă și pe piața din România, a demarat o operațiune de majorare de capital în valoare de un miliard de euro pentru a-și consolida capitalul și a evita divizarea. Oferta de subscriere de acțiuni la Veneto Banca pentru acționarii băncii s-a încheiat miercuri. Potrivit unei surse citate de Reuters, acționarii Veneto Banca au subscris doar 1% din titlurile în valoare de un miliard de euro propuse pentru operațiunea de listare la bursă, astfel că este foarte probabil ca IPO-ul să eșueze iar banca să fie preluată de fondul public.

Atlante deține deja 99% din acțiunile unei alte bănci regionale italiene, Banca Popolare di Vicenza, care la rândul său nu a reușit să obțină suficient suport pentru oferta sa inițială de 1,5 miliarde de euro lansată luna trecută.

În luna aprilie a acestui an, autoritățile italiene au înființat un fond public de sprijinire a băncilor în valoare de 4,25 miliarde de euro de teamă că problemele de la Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza vor avea un efect de domino asupra întregului sector. În plus, fondul Atlante ar trebui să ajute și băncile italiene să scape de credite neperformante în valoare de aproximativ 200 miliarde de euro acumulate în urma recesiunii, în condițiile în care după salvarea Veneto Banca va mai dispune de aproximativ 1,75 miliarde de euro. Managerul Atlante, Alessandro Penati, a declarat că intenționează să strângă noi fonduri de la investitori pentru a cumpăra credite cu probleme de la băncile italiene însă numai după finalizarea cu succes a primei tranzacții de acest fel.

Atât Veneto Banca cât și Banca Popolare di Vicenza riscau să fie închise după ce în ultimii doi ani au înregistrat pierderi semnificative ca urmare a curățării bilanțurilor ordonată de organismele de supervizare de la Banca Centrală Europeană.

Veneto Banca își desfășoară activitatea pe piața romanescă printr-o rețea de 22 de agenții, dintre care cinci se află în București, iar restul în cele mai importante orașe ale României. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
veneto banca
bce
atlante