BCR pregătește dividende de peste 228 milioane lei, cu plata cel târziu la finele lunii iunie

BCR pregătește dividende de peste 228 milioane lei, cu plata cel târziu la finele lunii iunie
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 4 apr 2018

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, cea mai importantă bancă din România după valoarea activelor, intenționează să acorde acționarilor dividende în valoare totală de 228,1 milioane lei, cu plata cel mai târziu la finele lunii iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profitul net aferent exercțiului financiar 2017 al băncii este de 570,3 milioane lei, circa 121 milioane lei reprezentând o pierdere din 2014 rămasă de acoperit.

Grupul Erste a reușit profit net record, de 1,31 miliarde euro în 2017, deși rezultatul operațional s-a diminuat. Situație diferită în România: crește profitul operațional, iar cel net scade CITEȘTE ȘI Grupul Erste a reușit profit net record, de 1,31 miliarde euro în 2017, deși rezultatul operațional s-a diminuat. Situație diferită în România: crește profitul operațional, iar cel net scade

Valoarea totală a activelor a crescut anul trecut cu 5,1%, până la 70,94 miliarde lei.

BCR a acordat anul trecut clienților retail și corporate credite noi în valoare totala de 8,1 miliarde lei. Aceasta a condus la un avans al soldului creditelor nete acordate clienților de 3,7% an pe an.

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în valoare totală de 5,5 miliarde lei. Rata creditelor neperfomante a scăzut la 8,1% față de 11,8% în decembrie 2016, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 92,7% în decembrie 2017.

Sergiu Manea, director executiv al BCR, spune că economia românească a avut o dezvoltare remarcabilă în 2017, iar aceasta a fost susținută nu doar de revenirea viguroasă a consumului, dar și de producția industrială, agricultură și servicii, sectoare unde BCR a crescut finanțările către companii mici și mijlocii, mult peste media pieței.

”În 2018 ne așteptăm ca economia să aibă în continuare o rată de creștere solidă - în jur de 5%, ca veniturile să crească moderat, iar șomajul să rămână redus, însă vedem, în același timp, și riscuri pe piețele financiare. De aceea, vom oferi clienților noștri servicii financiare pe termen lung și protecția bugetelor personale. Astfel,  vom continua pe drumul început de a prioritiza creditarea în moneda națională, cu dobânzi fixe și opțiuni atractive de asigurare”, spune Sergiu Manea, director executiv al BCR.

Oficialul băncii afirmă că BCR va continua să investească în servicii și procese moderne facilitate digital.

”Inovația tehnologică și noile capabilități schimbă modul în care serviciul bancar trebuie să ajungă la clienții săi și la publicul larg, de aceea sunt încântat să remarc faptul că BCR și-a crescut semnificativ numărul de clienți activi digital”, precizează Manea.

În opinia sa, întregul sector bancar se va remarca printr-o bună competiție și consolidare. ”În acest context, rămâne deosebit de important ca funcționarea întregului sistem să fie guvernată de regulile pieței și competiției libere, la fel cum este important ca sistemul bancar să își înțeleagă responsabilitatea față de sănătatea financiară a României”, punctează reprezentantul băncii.

De asemenea, anul trecut, peste 10.000 de familii din România au ales să-și achiziționeze o casă prin intermediul BCR, alegând fie programul „Prima Casă”, fie creditul ipotecar standard BCR “Casa Mea”, ultimul înregistrând în trimestrul al patrulea o creștere a vânzărilor de peste 77%, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

”Per total, aceste evoluții au condus la o creștere a portofoliului de credite nete retail al băncii de 5,1% an pe an”, spun oficialii băncii.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 1,3 % la 1,764 miliarde lei (386,2 milioane euro) de la 1,786 miliarde lei (397,9 milioane euro) în 2016.

Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 1,2% la 700,7 milioane lei (153,4 milioane euro) de la 708,9 milioane lei (157,9 milioane euro) în 2016, pe seama reducerii veniturilor din comisioane aplicate tranzacțiilor bancare, parțial compensate de creșterea veniturilor din comisioane pentru intermedierea vânzărilor de produse ale subsidiarelor.

Rezultatul net din tranzacționare a crescut cu 12,8% la 354,7 milioane lei (77,6 milioane euro) de la 314,3 milioane lei (70 milioane euro) în 2016.

Cheltuielile administrative generale în 2017 au scăzut cu 1,7% la 1,544 miliarde lei (338 milioane euro), de la 1,570 miliarde lei (349,8 milioane euro) în 2016.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România.

BCR are o rețea de 22 de centre de afaceri si 22 birouri mobile dedicate companiilor și 507 unități. Este cea mai mare bancă din România pe piața tranzacțiilor bancare, are peste 2.500 de bancomate/multifuncționale și POS – 17.800 de terminale pentru plată cu cardul la comercianți. Grupul BCR avea în decembrie 2017 un număr de 7.265 salariați proprii.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
erste
profit