BERD a realizat un profit record de 2,5 miliarde de euro, în 2021

BERD a realizat un profit record de 2,5 miliarde de euro, în 2021
scris 7 apr 2022

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a avertizat că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanțelor sale în acest an, după ce în 2021 a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa, transmite Reuters.

BERD, instituție financiară internațională care zilele trecute a suspendat accesul Rusiei și Belarusului la finanțarea și expertiza băncii, a precizat că anul trecut profitul său a urcat la 2,5 miliarde de euro, depășind precedentul record istoric stabilit în 2006, scrie Agerpres.

Ciolacu - O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord CITEȘTE ȘI Ciolacu - O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord

Conducerea BERD a atribuit aceste rezultate excelente investițiilor sale în acțiuni, în special în sectorul de tehnologie, precum și reducerii creditelor neperformante, pe măsură ce economiile în care investește și-au revenit după pandemia de coronavirus. Potrivit BERD, investițiile sale în equity au înregistrat anul trecut un câștig de aproximativ 30% (1,7 miliarde de euro). La finalul lui 2021, BERD avea o bază de capital de 20,3 miliarde de euro, cu mult peste cerințele stabilite de agențiile de rating pentru băncile care beneficiază de un calificativ AAA.

Cu toate acestea, BERD a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele războiului din Ucraina asupra finanțelor sale, în condițiile în care banca a decis să acorde Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de două miliarde de euro iar economistul șef de la BERD a avertizat recent că economia ucraineană ar putea să înregistreze o contracție economică de 20% fără o încetare rapidă a focului.

"Războiul din Ucraina este posibil să aibă un impact semnificativ asupra performanțelor financiare din 2022. BERD are un portofoliu mare de investiții și pachete de acțiuni în Ucraina precum și portofolii în Belarus și Rusia", a informat BERD într-un comunicat de presă.

Instituția financiară a dezvăluit că la finele lui 2021 avea un portofoliu de credite de 2,1 miliarde de euro în Ucraina, de 200 milioane de euro în Rusia și de 500 milioane de euro în Belarus, plus o expunere pe equity de 300 milioane de euro, 1,2 miliarde euro respectiv 100 milioane de euro în cele trei țări.

BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiții în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu.

În România, unde este un investitor major, BERD se concentrează asupra finanțării infrastructurii, creșterii productivității și consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit 9,5 miliarde de euro în 485 de proiecte din România, iar 77% dintre aceste investiții au mers în sectorul privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
banca