BNR a redus ușor prognoza de inflație la 1,6% la finele anului

BNR a redus ușor prognoza de inflație la 1,6% la finele anului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 mai 2017

Banca Națională a României a redus de la 1,7% la 1,6% prognoza privind inflația la finele anului 2017. Față de raportul anterior, din luna februarie, BNR vede o inflație mai redusă și în 2018, cu 0,3 puncte procentuale. Epuizarea efectelor reducerii TVA și creșterea cererii interne vor contribui la creșterea prețurilor în perioadă următoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rata anuală a inflației a crescut la 0,6% în aprilie, cel mai ridicat nivel din luna mai 2015.

“Inflația este în continuare la niveluri foarte scăzute. Avem dobânzi la minime istorice și condiții monetare favorabile creșterii economice”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

Pentru primul trimestru din 2019, BNR vede rata inflației la 3,4%.

Asociația service-urilor auto cere deputaților să modifice două articole din legea RCA CITEȘTE ȘI Asociația service-urilor auto cere deputaților să modifice două articole din legea RCA

Timp de aproape doi ani, prețurile au scăzut, datorită scăderii taxelor pe consum, fără de care inflația ar fi fost de 1,9%, potrivit calculelor BNR.
BNR estimează că rata inflației va intra în ținta de 2,5% +/-1 pp la finele anului.

Creșterea mai mică a prețurilor de consum ar putea să aducă o anumită întârziere în reacțiile BNR, spune Isărescu. El a reiterat că prima măsură pe care o va lua banca centrală va fi cea de îngustare a coridorului dintre dobânda la depozite și cea la facilitatea de credit, ecart de 1,5 puncte procentuale în prezent.

Isărescu mai spune că rata de dobândă a BNR, aflată la 1,75% de doi ani, este înaltă, în contextul în care Cehia, de exemplu, are o rată 0 și inflație de 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie