Bruxelles-ul avansează un pachet de 100 miliarde euro pentru menținerea locurilor de muncă în UE și redirecționarea tuturor fondurilor structurale către măsuri legate de criza coronavirus

Bruxelles-ul avansează un pachet de 100 miliarde euro pentru menținerea locurilor de muncă în UE și redirecționarea tuturor fondurilor structurale către măsuri legate de criza coronavirus
scris 2 apr 2020

Comisia Europeană a propus joi un pachet de sprijin în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, pentru a ajuta angajații să își păstreze veniturile în cazul reducerii orelor de lucru și a evita concedierile. Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către măsurile de combatere a coronavirusului.

De acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii și pescarii, precum și persoanele cele mai defavorizate.

BAT lucrează la un potențial vaccin pentru COVID-19 folosind planta de tutun, printr-o subsidiară de biotehnologie din SUA CITEȘTE ȘI BAT lucrează la un potențial vaccin pentru COVID-19 folosind planta de tutun, printr-o subsidiară de biotehnologie din SUA

100 de miliarde de euro pentru menținerea locurilor de muncă și a funcționării întreprinderilor

Noul instrument va oferi împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde euro țărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit și că întreprinderile își păstrează personalul. 

Împrumuturile se vor baza pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

SURE va sprijini programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor. Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situație de urgență.

Sprijinirea pescarilor și a fermierilor

Ca și în cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime va deveni mai flexibilă. Statele membre vor putea să ofere sprijin:

FOTO Atenționare - Continuă valul de campanii de tip scam. Atacatorii se folosesc acum de imaginea Mega Image CITEȘTE ȘI FOTO Atenționare - Continuă valul de campanii de tip scam. Atacatorii se folosesc acum de imaginea Mega Image
  • pescarilor, pentru încetarea temporară a activităților de pescuit;
  • fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producției și pentru acordarea de sprijin
  • și organizațiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescărești și de acvacultură.

Redirecționarea tuturor fondurilor politicii de coeziune către combaterea situației de urgență

Toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune – vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sănătate publică.
Instrumentul pentru sprijin de urgențăInstrumentul pentru sprijin de urgență va beneficia de 3 miliarde euro, din care 300 de milioane euro vor fi alocate RescEU în vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente.

Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică și asigurarea echipamentelor și materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protecție, de la echipe medicale mobile la asistență medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiați. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziții direct în numele statelor membre.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
fonduri ue
coronavirus
100 miliarde euro
pachet ue
masuri ue coronavirus
fermieri
somaj