Bursa românească revine pe creștere și indicele BET câștigă un procent

Bursa românească revine pe creștere și indicele BET câștigă un procent

Sursa foto: Tuncdindas | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 nov 2023

În contextul raliului extern și al unei lichidități sporite, piața locală de acțiuni a revenit în impulsul ascendent care a adus-o pe maxime în prima parte a toamnei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lucrând cu scenariul de bază al localizării conflictului din Orientul Apropiat, investitorii din piețele financiare internaționale s-au activat la cumpărare într-un context în care au de digerat datele macroecomice noi, rezultatele finanicare ale comaniilor listate și semnalele dinspre băncile centrale.

Indicele DAX40 de la Frankfurt a ajuns în zona de 15.200 de puncte și la New York Stock Exchange indicii principali au precieri de peste un procent și jumătate.

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro față de BII, aflată sub sancțiuni SUA, iar fondurile mutuale și companiile de asigurări - alte 40 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro față de BII, aflată sub sancțiuni SUA, iar fondurile mutuale și companiile de asigurări - alte 40 milioane euro

Sunt circumstanțele în care și la Bursa de Valori București creșterea s-a reluat după 2 sesiuni de corecții. Indicele compozit BET-XT a câștigat 0,92% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,01%, până la nivelul de 14.313,21 de puncte și are liber din punct de vedere tehnic pentru atacarea maximelor istorice atinse în septembrie.

Bursa românească revine pe creștere și indicele BET câștigă un procent

Lichiditatea și-a revenit, de asemenea. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 69,77 milioane lei (14,04 milioane euro), inclusiv prin aportul unei tranzacții speciale din piața deal cu o valoare de 4,92 milioane lei pe titlurile One United Properties (ONE).

În piața reglementată, cele mai mari transefruri, de 17,36 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au avansat cu 0,60%, până la prețul de 117,00 lei/acțiune, unde capitalizarea bursieră a producătorului de energie hidro se ridică la 52,62 miliarde lei (10,64 milioane euro).

EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI

Acestea au fost urmate îndeaproape, cu schimburi însumând 16,93 milioane lei, de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,36%, până la prețul de 22,36 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un salt de 3,05%, până la prețul de 16,88 lei/acțiune, pe o activitate de 4,39 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,50%, până la prețul de 0,5060 lei/acțiune, favorizând o închidere cu 0,67% peste referință, la nivelul de 56.482,46 de puncte, pentru indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI. După închiderea pieței, FP a notificat investitorii că a depus la ASF o cerere pentru majorarea, cu 1 miliarde de titluri, la 1,67 milioane de acțiuni, a pachetului pe care vizează să-l achiziționeze în oferta publică de răscumpărare lansată în ultima zi a lunii trecute.

VIDEO Viitoarele SMR-uri nucleare de la Doicești: ″Roller-coaster″ bursier pentru dezvoltatorul american al tehnologiei, după un raport negativ infirmat dur de companie CITEȘTE ȘI VIDEO Viitoarele SMR-uri nucleare de la Doicești: ″Roller-coaster″ bursier pentru dezvoltatorul american al tehnologiei, după un raport negativ infirmat dur de companie

Într-o sesiune în care indicele sectorului energetic BET-NG a câștigat 0,74%, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,23%, până la prețul de 0,5355 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,72 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz (SNG) au avansat cu 1,54%, până la prețul de 46,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,92 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 1,71 milioane lei, pe o activitate de 1,72 milioane lei.

Un rulaj relevant, de 2,22 milioane lei, au mai avut titlurile Transport Trade Services (TTS) care au crescut cu 2,71%, până la prețul de 22,70 lei/acțiune, în trendul puternic ascendent antrenat de rezultatele financiare excepționale impulsionate de oportunitatea traficului cerealelor ucrainiene.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica