Bursele europene au închis la maximul ultimelor două luni, susținute de companiile din minerit și auto

Bursele europene au închis la maximul ultimelor două luni, susținute de companiile din minerit și auto
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 mar 2016

Acțiunile marilor companii europene au încheiat sesiunea bursieră de luni la maximul ultimelor două luni, sprijinite de evoluția companiilor din minerit și sectorul auto, dar și de optimismul generat de deciziile Băncii Centrale Europene (BCE) la ultima ședință de politică monetară. De cealaltă parte a Atlanticului, principalii indici ai bursei de la New York evoluau indecis după primele ore, influențați de scăderea cu aproape 4% a cotațiilor petrolului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“După o primă reacție firavă la măsurile anunțate de BCE, piețele au decis, într-un final, să susțină aceste măsuri, deoarece ele semnalează că băncile centrale nu au rămas fără muniție. Cotațiile acțiunilor au revenit aproape de nivelul de la începutul anului și vor continua să crească“, este de părere William Hobbs, analist al Barclays.

Indicele Stoxx Europe 600 a închis cu o creștere de 0,7%, la 344,66 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Indicele a recuperat aproape 14% din scăderea înregistrată în prima parte a anului din cauza temerilor privind încetinirea economiei globale și a eficacității măsurilor de stimulare adoptate de băncile centrale, scrie Bloomberg.  

Companiile din minerit și industria auto au înregistrat printre cele mai consistente câștiguri luni. Acțiunile Glencore au încheiat sesiunea cu un avans de 4,4%, după ce pe parcursul zilei s-au apreciat cu 5,3%, în timp ce Anglo American a crescut cu 6%. În sectorul auto, titlurile Volkswagen au urcat cu 2%, cele ale Daimler cu 1,75%, iar acțiunile BMW au avansat cu 2,1%.

Iranul se va alătura discuțiilor privind plafonarea producției de țiței după ce va produce 4 mil. barili/zi CITEȘTE ȘI Iranul se va alătura discuțiilor privind plafonarea producției de țiței după ce va produce 4 mil. barili/zi

Acțiunile companiei farmaceutice GW Pharmaceuticals au crescut cu aproape 140% pe bursa de la Londra, până la 5,19 lire sterline, de la 2,165 lire vineri, după ce compania a anunțat că medicamentul său Epidiolex, pe bază de cannabis, poate reduce cu aproape 40% numărul de crize de epilepsie în cazul copiilor care suferă de sindromul Dravet. Medicamentul produs de GW Pharmaceuticals ar putea deveni primul medicament pe bază de cannabis care să primească aprobarea Administrației Medicamentelor și Alimentelor (FDA) din SUA, potrivit MarketWatch.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a închis pe plus cu 0,6%, piața de capital de la Frankfurt a urcat cu 1,6%, iar bursa de la Paris cu 0,3%.

La New York, indicele S&P 500 era în coborâre cu 0,2% după primele ore de tranzacționare, Dow Jones Industrial Average avansa cu 0,1%, în timp ce Nasdaq Composite era în stagnare. Acțiunile companiilor energetice înregistrau pierderi pe până la 6,4%, pe fondul declinului cotațiilor petrolului.

Petrolul WTI cu livrare în aprilie se tranzacționa la 37,03 dolari/baril, în scădere cu 3,8% față de referință, după ce anterior a atins un minim intraday de 36,68 dolari/baril. Declinul a survenit în contextul în care Iranul a reiterat refuzul de a plafona producția de petrol, iar membrii OPEC au menținut neschimbată estimarea privind cererea globală de petrol în acest an.

Petrolul Brent cu livrare în mai a scăzut cu 2,5%, la 39,4 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
burse europene
stoxx europe 600