Bursele europene au revenit pe verde, după patru sesiuni de scădere

Bursele europene au revenit pe verde, după patru sesiuni de scădere
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 aug 2016

Principalele burse europene au încheiat ședința de joi în teritoriu pozitiv, după patru zile de scăderi, susținute de evoluția acțiunilor producătorilor de materii prime, care s-au apreciat pe fondul speculațiilor că banca centrală a SUA nu va majora dobânda cheie până la finele anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,7%, recuperând o parte din declinul de 0,8% consemnat miercuri. Bursa de la Londra s-a apreciat cu 0,1%, piața de capital de la Frankfurt, cu 0,6%, iar bursa de la Paris, cu 0,4%.

Rezerva Federală (Fed) a SUA a publicat, ieri seară, minutele de la ședința de politică monetară de luna trecută, documente care arată că membrii comitetului de politică monetară (FOMC) al băncii au păreri împărțite privind oportunitatea majorării dobânzii de referință în viitorul apropiat.

Tonul rezervat al bancherilor a generat deprecierea dolarului în raport cu euro și alte valute majore și a alimentat creșterea cotațiilor petrolului și a acțiunilor din industria materiilor prime, potrivit MarketWatch. Titlurile BHP Billiton, cea mai mare companie minieră din lume, au urcat cu 2,8%, cele al Anglo American, cu 1,7%, iar acțiunile companiei suedeze Boliden AB au avansat cu 1,6%.

Titlurile Romgaz, jumătate din rulajul pieței de acțiuni de la BVB CITEȘTE ȘI Titlurile Romgaz, jumătate din rulajul pieței de acțiuni de la BVB

Tot “pe verde” a închis și producătorul danez de turbine Vestas Wind Systems, care s-a apreciat cu 9,9%, după ce a revizuit în urcare estimările privind vânzările din acest an, pe fondul performanțelor peste așteptări din trimestrul al doilea. Vestas a raportat un profit net de 278 milioane euro pentru perioada aprilie-iunie, de peste două ori mai mare comparativ cu un rezultat de 125 milioane euro în intervalul similar al anului trecut. Vânzările au crescut cu 46%, la 2,56 miliarde euro.

Acțiunile Nestle au avansat cu 1,2%, iar cele ale retailerului de bricolaj Kingfisher, cu 1,9%, evoluții sprijinite, de asemenea, de rezultatele financiare bune înregistrate în prima jumătate a anului.

Pe piața valutară, lira sterlină a câștigat aproape 0,8% în fața dolarului american, până la 1,3132 unități, după publicarea datelor privind vânzările cu amănuntul din Marea Britanie. Potrivit Oficiului britanic de statistică, vânzările cu amănuntul au crescut în iulie 5,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul deprecierii lirei în urma votului pro-Brexit și al vremii favorabile.

Datele au fost peste așteptările analiștilor, în condițiile în care mulți experți financiari anticipau că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va afecta încrederea consumatorilor în economie, determinându-i să-și reducă cheltuielile.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii