Bursele europene continuă declinul: Deutsche Bank atinge un nou minim record, iar VW scade în urma informațiilor privind o nouă amendă în SUA

Bursele europene continuă declinul: Deutsche Bank atinge un nou minim record, iar VW scade în urma informațiilor privind o nouă amendă în SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 sep 2016

Principalele burse europene sunt în scădere la jumătatea tranzacțiilor de marți, extinzând declinul din ultimele două ședințe, în condițiile în care acțiunile băncilor germane, în frunte cu Deutsche Bank, continuă să pună presiune pe sectorul bancar, iar acțiunile din energie sunt afectate de deprecierea petrolului. În sectorul auto, titlurile Volkswagen scad cu peste 2,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 15:10, indicele pan-european Stoxx Europe 600 consemna un declin de 0,3%, după ce anterior a urcat cu până la 0,7%, în urma sentimentului pozitiv generat de prima dezbatere electorală dintre cei doi candidați la președinția SUA, câștigată, în opinia analiștilor, de Hillary Clinton.

Acțiunile Deutsche Bank au coborât la un nou minim record, de 10,20 euro/unitate, pe fondul unei posibile amenzi de 14 miliarde de dolari pe care cea mai mare bancă germană ar putea-o primi în SUA. Titlurile băncii s-au depreciat puternic luni, cu 7,5%, după ce presa a relatat că Angela Merkel a exclus orice fel de asistență din partea statului pentru instituția de credit. Deși atât Deutsche Bank, cât și guvernul german, au negat informația, investitorii sunt în continuare îngrijorați cu privire la capitalizarea băncii.

A doua mare bancă din Germania, Commerzbank, se confruntă la rândul ei cu probleme financiare. Titlurile băncii s-au depreciat cu 3%, la 5,90 euro, după ce publicația germană Handlesblatt a relatat că planurile de reorganizare ale Commerzbank includ tăierea a 9.000 de locuri de muncă (18% din totalul posturilor) până în 2020 și reducerea dividendelor acordate acționarilor.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Indicele Stoxx Europe 600 Banks era în scădere cu 0,8%, în timp ce DAX 30, referința bursei de la Frankfurt, înregistra un declin de 0,86%.   

În sectorul auto, acțiunile Volkswagen se depreciau cu 2,5%, la 123,45 euro/unitate. Anterior, titlurile producătorului auto german au coborât cu peste 3%, la un minim intraday de 122,55 euro, după ce Bloomberg a scris că Departamentul de Justiție din SUA lucrează la stabilirea unei amenzi penale în cazul scandalului emisiilor poluante, încercând să determine cu ce sumă poate să sancționeze compania fără ca aceasta să intre în faliment.

Amenda penală s-ar adăuga celor 15 miliarde de dolari pe care Volkswagen trebuie să le plătească în SUA pentru înlocuirea celor aproape 600.000 de mașini echipate cu softul care permite manipularea testelor de mediu.

Și acțiunile companiilor petroliere consemnează deprecieri la jumătatea ședinței, în condițiile în care prețul petrolului a revenit sub pragul de 47 dolari/baril. Acțiunile OMV au scăzut cu 1,9%, iar titlurile Repsol cu 0,7%, după ce Iranul a temperat așteptările privind un eventual acord între OPEC și marii exportatori din afara organizației pentru plafonarea producției mondiale la reuniunea din Algeria din aceste zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
deutsche bank
volkswagen