BVB: Valoarea de piață a celor 88 de companii listate la bursă pe piața principală a fost de 165 miliarde lei în 2017

BVB: Valoarea de piață a celor 88 de companii listate la bursă pe piața principală a fost de 165 miliarde lei în 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2017

În prezent, la Bursa de Valori București (BVB) sunt tranzacționate zilnic, în medie, peste 36,7 milioane de acțiuni emise de 88 de companii listate pe segmentul principal. Valoarea de piață a celor 88 de companii listate la BVB pe piața principală a fost de 165 miliarde lei (echivalentul a 35,5 miliarde euro) în acest an, a anunțat luni BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa precizează că, în prezent, BVB traversează cea mai bună perioadă din istorie, cu cinci listări pe segmentul de acțiuni al pieței principale derulate în mai puțin de un an, scrie News.ro.

”În acest an, au avut loc până acum 222 de ședințe de tranzacționare, în care au fost realizate aproape 730.000 de tranzacții cu peste 8,15 miliarde de acțiuni, cu o valoare cumulată de 10,8 miliarde de lei”, arată un comunicat emis luni de BVB.

Luni se împlinesc 22 de ani de la prima tranzacție la Bursa de Valori București.

Bloomberg: Euro devine tot mai atractiv pentru investitorii care caută plasamente sigure CITEȘTE ȘI Bloomberg: Euro devine tot mai atractiv pentru investitorii care caută plasamente sigure

„Această imagine a ultimilor 22 de ani arată nu doar cât de mult s-a transformat Bursa de Valori București, ci modul fundamental în care s-a schimbat și a evoluat economia României. Bursa este oglinda economiei unei țări și, în această oglindă, vedem cum bursa are acum de zece ori mai multe companii listate decât în urmă cu 22 de ani,” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

În România, bursa a fost înființată în 1882. De-a lungul existenței sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Țărănească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi închisă pe perioada Primului Război Mondial.

După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de șapte ani de creșteri semnificative, după care a urmat o perioadă de șapte ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acțiuni și Schimb se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România și cu începerea naționalizării economiei.

După aproape 50 de ani, Bursa de Valori București a fost reînființată în anul 1995.

Pe 20 noiembrie 1995 au fost tranzacționate 905 acțiuni care au aparținut unui număr de 6 companii listate: TMK – Artrom (ART), Comelf (CMF), UAMT (UAM), Carne Arad (CRN), IAIFO (IAI) și Sanevit Arad (SAN). Dintre acestea, primele trei sunt încă tranzacționate la BVB pe piața principală. Până la finalul anului 1995, la BVB au avut loc, în total, cinci ședințe de tranzacționare, au fost efectuate 379 de tranzacții cu un volum total de 42.761 de acțiuni, în valoare totală de 250.000 de lei. Până la finalul anului 1995, la BVB erau listate nouă companii, cu o valoare de piață de 25,9 milioane de lei.

În 2010, Bursa de Valori București s-a listat pe propria piață reglementată. În 2015, BVB a lansat piața AeRO pentru IMM-uri și start-up-uri aflate în căutare de finanțare.

Din acest an, după aprobarea fuziunii dintre BVB și Sibiu Stock Exchange (SIBEX), România are o singură bursă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de valori
bvb