Cerere slabă pentru obligațiunile de stat pe 11 ani

Cerere slabă pentru obligațiunile de stat pe 11 ani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 aug 2020

Licitația de obligațiuni scadente în septembrie 2031 a avut o cerere slabă din partea investitorilor și un randament la nivelul celui din urmă cu două luni, chiar dacă banca centrală a scăzut între timp dobânda cheie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor a scos în piață titluri cu un prospect de 200 de milioane de lei, pentru care a primit oferte de doar 173,5 milioane de lei. Suma împrumutată este de 124,5 milioane de lei, la un randament mediu de 4,19%.

Cu precedenta ocazie când această serie de obligațiuni a fost scoasă în piață, în 22 iunie, investitorii au venit cu o cerere de 558 de milioane de lei și randamentul a fost de 4,22%, la o sumă împrumutată de circa 340 de milioane de lei. Deși Banca Națională a României a scăzut, între timp, dobânda cheie cu încă 0,25% la un minim istoric de 1,5%, acest lucru n-a dus și la o scădere semnificativă a ratelor de dobândă, având în vedere că Executivul PNL ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură pusă la cale de opoziție.

ING Bank, profit net în scădere cu 17% la jumătatea anului. Plățile cu cardul au depășit, în premieră, retragerile de numerar CITEȘTE ȘI ING Bank, profit net în scădere cu 17% la jumătatea anului. Plățile cu cardul au depășit, în premieră, retragerile de numerar

Săptămâna trecută, Finanțele au atras bani prin două emisiuni. Obligațiunile pe 10 ani au adus 201 milioane de lei, sub prospect, la un randament de 3,94%. Titluri scadente în octombrie 2023 au generat o cerere de mai bine de două ori mai mare decât prospectul și MFP a împrumutat 400 de milioane d elei la un randament de 3,38%, în scădere cu 9 puncte de bază față de licitația precedentă la aceeași scadență de la finele lunii iulie.

Guvernul a împrumutat în primele șapte luni ale anului 90 de miliarde de lei dintr-un necesar de finanțare de 144 de miliarde de lei pentru acest an, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

Execuția bugetară la jumătatea anului arată deja un deficit bugetar record de 4,17% din produsul intern brut, circa jumătate din ținta de deficit de 8,6% din PIB pentru întregul an (sau 91 de miliarde de lei), revizuită recent de la 6,7% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica