Christine Lagarde preia oficial conducerea BCE

Christine Lagarde preia oficial conducerea BCE
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2019

Christine Lagarde a preluat oficial, vineri, președinția Bîncii Centrale Europene (BCE), succedându-l pe italianul Mario Draghi, a anunțat institutul monetar, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lagarde ”a fost numită de Consiliul European la 18 octombrie 2019 într-un mandat de opt ani”, anunță BCE într-un comunicat.

Prima femeie la președnția institutului de la înființarea acestuia, în 1998, ea a cunoscut o ascensiune profesională în ritmul unor crize, la conducerea Ministerului francez al Economiei (2007-2011), iar apoi la Fondul Monetar Internațional (2011-2019), scrie News.ro.

Tranzacție: Fondul spaniol de investiții GED Capital vinde TEB Energy Business din București CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul spaniol de investiții GED Capital vinde TEB Energy Business din București

O novice în poliici monetare, ea se lansează în contextul în care BCE demarează la 1 noiembrie un nou program controversat de cumpărare de datorii de pe piață - "QE", aprobat în septembrie de un Consiliu al Guvernatorilor foarte împărțit în această problemă.

BCE urmează să achiziționeze obligațiuni publice și private în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru a susține economia lipsită de suflu și o inflație lentă.

Sediul BCE este gol vineri, zi liberă de Sărbătoarea Tuturor Sfinților, însă manifestanți urmau să se adune în fața turnului de sticlă și oțel la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), la apelul mișcării Attac, pentru a cere un curs mai social și mai de mediu al politicii monetare.

Acestor manifestanți urmează să li se alăture, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României) manifestanți în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice din cadrul "Friday for future".

Lagarde a anunțat în septembrie că vrea să modernizeze institutul și să pună mai mult accentul pe egalitatea între sexe, acțiunea în favoarea luptei împotriva încălzirii globale și o comunicare într-un limbaj mai puțin tehnocrat.

Ei îi va reveni să continue o politică monetară foarte expansivă, după ani de criză, care a condus la o scădere a dobânzilor la cel mai mic nivel istoric și la un potop de critici.

În Germania, tabloidul Bild l-a dotat pe Draghi, în septembrie, cu masca lui "Draghila", un conte care suge conturile celor care economisesc.

Noua directoare a BCE a transmis miercuri, la RTL, un mesaj puternic Germaniei și altor țări cu excedent bugetar, care ”nu au făcut eforturile necesare” în vederea consolidării unei creșteri fragile, în timp ce băncile centrale ”și-au făcut treaba”.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce