Citigroup și UBS se află printre băncile internaționale care administrează cea mai mare parte a activelor miliardarilor saudiți, inclusiv ale celor care sunt investigați pentru corupție, potrivit unor persoane apropiate situației, transmite Bloomberg.
Între băncile care administrează miliarde de dolari pentru unii dintre cei mai bogați oameni din Arabia Saudită se mai află JPMorgan Chase și Credit Suisse, au mai spus sursele.
Divizia de private banking a Citigroup are printre clienții săi pe prințul Alwaleed bin Talal, pe locul 58 în topul celor mai bogați oameni din lume, și pe Khalid al-Tuwaijri, fost șef al Curții Regale, au spus două dintre persoane. Amândoi se află printre persoanele reținute în cadrul investigației, scrie News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Arabia Saudită este de mult timp o țintă pentru băncile care oferă servicii de administrare a averilor, cum sunt UBS, Credit Suisse și Deutsche Bank, ca și alte bănci cu operațiuni la nivel mondial.

În 2016, Arabia Saudită era pe locul 16 în lume în funcție de numărul persoanelor cu averi mari, de 176.000, potrivit World Wealth Report 2017, realizat de Capgemini.
Încă nu este clar ce implicații va avea investigația de corupție pentru bănci și operațiunile lor în regat, au spus sursele.
Reprezentanții UBS, Credit Suisse, Citigroup și JPMorgan au refuzat să comenteze.
”Una dintre cele mai mari dificultăți pentru bănci este să păstreze un echilibru și să își respecte obligațiile legale din țările lor de origine și țările unde se află activele”, a declarat Ayham Kamel, director la Eurasia Group pentru regiunea Orientul Mijlociu&Nordul Africii.
Autoritatea de regelementare a sectorului financiar din Elveția, Finma, este în contact cu unele bănci elvețiene în legătură cu clienții saudiți, au spus două persoane apropiate situației.
Un purtător de cuvânt al Finma a spus că instituția urmărește evoluțiile economice și politice din Arabia Saudită, pentru a evalua ce înseamnă pentru băncile pe care le supraveghează.

Arestările surprinzătoare din Arabia Saudită includ și trei dintre cei mai bogați oameni din regat, cu active combinate de circa 31 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.
Astfel, au fost reținuți miliardarii Alwaleed bin Talal, Mohammed Al Amoudi, care are investiții în Africa, Europa și Arabia Saudită, și Saleh Kamel, care are operațiuni bancare, în industria alimentelor și sectorul imobiliar.
Autoritățile saudite estimează că au avut loc fapte de corupție și deturnări de fonduri în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari, pe parcursul mai multor decenii.