Credit Agricole devine principalul acționar al Alpha Bank

Credit Agricole devine principalul acționar al Alpha Bank
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 dec 2015

Grupul francez Credit Agricole, care a ieșit de pe piața bancară din Grecia acum trei ani, prin vânzarea Emporiki Bank către Alpha Bank, revine în statul elen, de data aceasta ca acționar semnificativ la Alpha Bank, potrivit greekreporter.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Credit Agricole a achiziționat o participație de 9,75% la Alpha Bank prin intermediul unei companii de asigurări afiliate, devenind astfel cel mai mare acționar instituțional al băncii și unul dintre cei mai mari acționari instituționali ai unui bănci elene.

Grupul francez a decis, în toamna anului 2012, să transfere subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv pe cea din România, către Credit Agricole. Divizia elenă a fost vândută la prețul simbolic de 1 euro.

Principalele bănci din Grecia trec printr-un proces de recapitalizare, care trebuie finalizat până la finele anului. Astfel, instituțiile bancare au atras, într-o primă etapă, fonduri de la investitori privați, acestea urmând să fie completate din fonduri publice.

Fondurile publice destinate recapitalizării vor proveni din cel mai recent program de asistență financiară încheiat cu creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Cele mai mari patru bănci din Grecia, NBG, Pireaus Bank, Alpha Bank și Eurobank, toate cu activități și în România, au împreună un deficit de capital de 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres derulate de BCE, și de 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază.

În schimbul noului acord, guvernul de la Atena s-a angajat să implementeze o serie de reforme economice și fiscale, cu scopul principal de a reduce cheltuielile publice cu 3,5 miliarde de euro până în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
alpha bank
credit agricole
emporiki
capital
actiuni